«Північний потік-2» не вплине на економіку України, тому що його не буде. Чи буде?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Зовсім нещодавно аналітики Сбербанку РФ підрахували, що терміни окупності «Північного потоку» та «Турецького потоку» – 50 років. Тобто це проект суто для «Газпрому» й суто політичний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетики Сергій Дяченко оцінюючи заяву президента України Петра Порошенка про те, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» не буде завершене, оскільки проти його спорудження рішуче налаштовані США, а проти них «ніхто не піде».

«Проект дуже дорогий, операційні витрати високі. Для «Газпрому», для економіки це колосальні збитки, хоча вони й показують, що проект окупиться. Фактично, «Північний потік-2» – це хабар РФ Євросоюзу», – зазначив Дяченко.

У РФ готові вкласти стільки грошей, тому що, з одного боку, це шлях до подолання санкцій, підкреслив він.

«Тобто РФ, давши можливість європейським компаніям заробити, претендуватиме тепер на якесь особливе ставлення до себе. Це маневр РФ і замануха для бізнесу ЄС», – уточнив фахівець.

США готують санкції проти компаній-учасниць «Північного потіку-2» – ЗМІТрамп готується до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу Північний потік-2.

З іншого боку, цей газопровід – удар по економіці України, хоч і говорять, що якийсь транзит залишиться, але це малоймовірно, продовжив експерт.

За його словами, падає видобуток на півночі Європи, компенсація буде за рахунок російського газу, але «Північний потік-2 може компенсувати за обсягом наш нинішній обсяг транзиту.

«Говорити про те, що в нас залишиться якийсь значний обсяг, не доводиться. А як інакше? Вкласти величезні кошти в «Північний потік-2», а потім його недозавантажувати? Тоді як мінімум наполовину. Але в такому разі він узагалі не окупиться ніколи. Щонайменше завантажувати потрібно на 80%», – пояснив енергетик.

Він звернув увагу, що зараз проводять аналогії, коли будували нинішні газопроводи, й тоді США також активно чинили опір, були санкції.

«Але тоді уряд європейських країн компенсував своїм компаніям втрати від цих санкцій, оскільки вважав, що це стратегічний об'єкт для Європи», – акцентував Дяченко.

Він додав, що зараз США також планують запроваджувати санкції за «Північний потік-2.

«Але тоді йшлося про нове джерело поставок газу. Стратегічно важливий об'єкт. Зараз ідеться просто про зміну напрямків, навіть не про постачання додаткових обсягів. Просто про переорієнтацію наявних потоків. Питання в тому, якщо будуть будувати, будуть санкції США, то чи буде компенсація та чи буде сенс європейцям тоді це робити», – наголосив експерт.

У США механізм один – санкції, підкреслив він.

За його словами, якщо проект будують, то компанії ЄС отримують санкції, а це мільярди, додав він.

«Чи є сенс зазнавати їм таких втрат, які перевищать доходи від «Північного потоку-2»? Наскільки «Північний потік» для них має стратегічне значення, щоб зазнавати збитків, які перевищать доходи? Чи готові в ЄС перекласти ці збитки на свій бюджет заради «Північного потоку»? Навряд чи. Якщо США запровадять санкції, то проект таки можуть зупинити», – резюмував Сергій Дяченко.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Дональда Трампа готує санкції проти енергокомпаній Німеччини та низки інших європейських країн, які беруть участь у будівництві трубопроводу «Північний потік-2».

Тим часом у ФРН запевнили, що будуватимуть «Північний потік-2» з урахуванням інтересів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: