Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Дмитро Тимчук

Читать на русском
Дмитро Тимчук провалив дві обіцянки з 21. Все через те, що він був відсутній у Верховній Раді під час голосування за один законопроект.
Дмитро Тимчук

За рік до виборів час пібити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Дмитро Тимчук (фракція «Народного фронту»).

Тимчук був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Відтоді депутат дав 21 обіцянку, 11 з яких виконав (52%), а 2 – провалив.

Свої обіцянки Тимчук провалив через те, що не був присутній на голосуванні в парламенті. 12 лютого 2015 року народного депутата не було в Раді, й він не голосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції». Таким чином, Тимчук провалив одразу дві обіцянки – сприяти в створенні незалежного антикорупційного органу та ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом розкриття структури власності підприємств.

У червні 2016 року Тимчук пообіцяв оприлюднити дані про спонсорів терористів «Луганської народної республіки». За його словами, в розпорядженні групи «Інформаційний спротив» є список «великих платників податків» у «ЛНР», що включає 282 компанії, підприємства та приватних підприємців. «З даними про «реєстраційні номери» й заплачені в 2016 році – до місяця травня – бойовикам «податками» (включаючи «акцизний податок із ввезених на територію «ЛНР» підакцизних товарів»)», – зазначив депутат. Список з'явився на сайті «Інформаційного спротиву» 1 серпня.

Виконав Тимчук також обіцянку в 2015 році про те, що найближчим часом буде оприлюднений звіт слідчої комісії щодо трагедії під Іловайськом. Обіцянку він давав 5 березня, а вже 16 березня військовий прокурор Анатолій Матіос відзвітував про результати розслідування. За його словами, точна кількість загиблих в Іловайську склала 360 людей, більш ніж 500 осіб отримали поранення, а 180 – пропали безвісти.

Крім того, нардеп впорався з обіцянкою домогтися зустрічі членів комітету Ради з питань безпеки і оборони з начальником Генерального штабу ЗСУ Віктором Муженком. Члени комітету хотіли поставити йому запитання щодо втрат на Дебальцевському плацдармі. «Де, як, в яких кущах або в якому бункері ховатиметься від народних депутатів генерал-полковник Муженко – подивимося. Але якщо нам не зрадить мисливський інстинкт, ми таки відловимо цього невловимого генерала. І отримаємо відповіді на запитання, які дуже цікавлять і нас, депутатів, і все українське суспільство», – заявив Тимчук. Зустріч членів комітету з Муженком відбулася за тиждень, обговорювалися події на Дебальцевському плацдармі, перебіг антитерористичної операції, стан і процес реформування ЗСУ та перебіг мобілізації.

До кінця каденції Тимчуку потрібно виконати ще вісім обіцянок. Наприклад, відстоювати права військових пенсіонерів. Відзначимо, депутата хвилює анонсований міністром соціальної політики Андрієм Ревою законопроект про пенсійне забезпечення військовослужбовців, який передбачає різне підвищення пенсій згідно з роками, коли звільнялися військові (до 2014 року й після). Тимчук вважає це неприпустимим.

Також у листопаді минулого року Тимчук пообіцяв не ходити на ефіри телеканалу NewsOne. Напередодні того, як він дав обіцянку, нардеп Євген Мураєв у ефірі NewsOne назвав Євромайдан «державним переворотом». «Колегам із ВР: якщо не хочете виглядати по-дурному, просто не ходіть на ефіри подібних каналів. Я свого часу коротко й чітко пояснив гостьовим редакторам NewsOne, що не братиму участь в їхніх антиукраїнських паноптикумах, більше вони мене не турбують», – розповів нардеп. Поки на телеканалі він помічений не був.

Ще два роки тому нардеп пообіцяв підтримати законопроект про проходження депутатами наркологічної експертизи – «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо розширення сфери застосування спеціальних перевірок». Але на розгляд до сесійної зали документ досі не винесли.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: