Україна на порозі виборів: що буде з Донбасом

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Усе залежить від того, яка влада прийде в Україну після виборів. Цілком імовірно, що постмайданна влада, яка себе, на жаль, дискредитувала в очах народу, буде змінена.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця.

«Усе залежить від того, яка політична сила прийде до влади. Скажімо, якщо зважати на останні соціологічні рейтинги, то в лідерах Тимошенко. В списку присутній і Бойко. Іншими словами, прокремлівська компанія», – зазначив Перепелиця.

Він підкреслив, що Тимошенко постійно говорить нібито про мир і дружбу з РФ, але не говорить, яким чином.

«Новий курс України» від Тимошенко: хто вже давав схожі обіцянкиСлово і Діло розбиралося, чи дійсно Новий курс Юлії Тимошенко новий і чи давав хтось із політиків схожі обіцянки.

«Шляхом капітуляції? Цілком імовірно, що Тимошенко може піти на підписання якогось документа про капітуляцію, де визнає Крим російською територію, може, підпишуть офіційний «Мінськ-2». Через парламент можуть і не проходити, як у випадку з першими Мінськими угодами. Росія далі ратифікує формально документ», – уточнив експерт.

За його словами, з’явиться підстава для скасування санкцій проти РФ, оскільки Україна погодилась із ситуацією.

«Це фактично буде угода про капітуляцію. Відповідно, Донбасу виділять той статус, який укаже Путін. Ось тоді на Донбасі запанує мир. Але що буде після цього із суверенітетом України? Постане велика проблема», – додав він.

Експерт нагадав, що РФ не просто так створювала «Л/ДНР». Мета РФ – фактично позбавити Україну суверенітету через право вето такими фейковими російськими фантомами.

«Тимошенко може влаштувати мир на Донбасі через капітуляцію України», – припустив Перепелиця.

Інший сценарій – якщо прийде українське керівництво, державники. В такому разі, локалізувати конфлікт можна буде лише військовим шляхом, підкреслив він.

«Принаймні буде ведення активної оборони, що завдаватиме величезних збитків і Росії, і, звісно, російській окупаційній владі на тих територіях. При цьому їм має бути наданий статус юридично окупованих територій, що дає право на звільнення», – пояснив фахівець.

Якщо Україна піде шляхом капітуляції, то ніколи не поверне території, адже застосування силових методів уже проти законно визнаних республік вважатиметься агресією, наголосив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Звичайно, РФ дасть свою військову відповідь на це, додав експерт.

«Крім того, під час виборів Путін може активізувати бойові дії на Донбасі. Особливо, якщо побачить, що немає шансів реалізувати свої плани через вибори. Можливий новий наступ», – резюмував Григорій Перепелиця.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Більше про «Новий курс» Тимошенко для України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: