Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Світлана Заліщук

Читать на русском
Нардеп Світлана Заліщук виконала трохи більш ніж половину своїх обіцянок. Минулого року вона пообіцяла, що не вийде з фракції БПП.
Світлана Заліщук

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Світлана Заліщук (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Заліщук пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За цей час вона встигла дати 20 обіцянок, виконала 11 (55%), а 2 – провалила.

Із невиконаних Заліщук обіцянок лише одна програмна – домогтись істотного збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур. Депутат утрималася при голосуванні за державний бюджет-2016 і не голосувала за бюджети на 2017-2018 роки при тому, що там було закладене значне збільшення фінансування ЗСУ.

Восени минулого року Заліщук провалила обіцянку про те, що народні депутати блокуватимуть трибуну парламенту 17 жовтня, поки не будуть виконані вимоги мітингувальників. У цей час під Радою проходили протести з вимогою розглянути законопроекти щодо реформування виборчої системи, про зняття депутатської недоторканності та про створення Антикорупційного суду. Хоча Рада не розглядала ці законопроекти, трибуну ніхто не блокував.

Виконала нардеп кілька обіцянок, пов'язаних із голосуваннями у Верховній Раді. У лютому 2015 року Заліщук, як і обіцяла, підтримала призначення Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора. Крім того, минулого року депутат запевнила, що підтримуватиме законопроект щодо реінтеграції Донбасу. Коли законопроект ухвалювали в першому читанні, Заліщук утрималася під час голосування, але під час вирішального голосування натиснула кнопку «за».

Крім того, Заліщук виконала обіцянку домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. В листопаді вона підтримала проект Виборчого кодексу України, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

У червні 2015 року після проведення в Києві Маршу рівності Заліщук пообіцяла надіслати депутатський запит до Міністерства внутрішніх справ про можливу небезпеку, що загрожує його учасникам. «Учасників Маршу рівності може очікувати розправа. В інтернеті великі «патріоти» створили кілька сторінок, де почали збирати фотографії та персональну інформацію про активістів, які не побоялися заявити про свою позицію», – розповіла нардеп. Наступного дня запит був надісланий, відповідь голова МВС Арсен Аваков дав за місяць. За його словами, всі необхідні запобіжні заходи вжиті й ведуться слідчі дії.

У процесі виконання в Заліщук залишаються ще сім обіцянок. У листопаді минулого року вона пообіцяла не виходити з фракції «Блоку Петра Порошенка». «Я не буду виходити, тому що я підписувала коаліцію «Європейська» і я підтримувала ту програму, з якою БПП йшов на вибори», – заявила нардеп і поки залишається у фракції.

Як і її колеги, Заліщук ще нічого не зробила, щоб домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Перед виборами депутат також запевняла, що доб'ється перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Кілька законопроектів щодо АМКУ в Раді Заліщук уже підтримала. Зокрема, щодо прозорості рішень Комітету.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: