Конфлікт «Нафтогазу» і КМДА: кияни ризикують залишитися без тепла та води?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Київські ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 із 1 серпня переходять під управління міського комунального підприємства «Київтеплоенерго». Однак перехід під нове управління ускладнює невирішений конфлікт між КМДА та «Нафтогазом», який вказує, що відповідно до закону України «Про теплопостачання», з обладнанням нового власника передаються борги попереднього виконавця разом із правами вимоги щодо заборгованості перед цим виконавцем. У випадку «Київтеплоенерго» КП має забрати борг «Київенерго» перед «Нафтогазом» – 4,8 мільярда гривень, з яких 1,2 мільярда – пеня та штрафи. Мерія готова взяти борг, але без пені та штрафів. «Нафтогаз» на це не згоден, і поки сторони вирішують спір суді, в результаті, з 1 серпня ТЕЦ опинилися під загрозою зупинки.

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко констатував, що за пільговими цінами КП газ може продавати лише «Нафтогаз», але він відмовляється це робити до моменту вирішення питання з боргами.

Він уточнив, що оскільки справа перейшла до суду, ситуація може затягнутися.

За його словами, сама по собі передача в управління Києву ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 проходить у межах юридичних процедур.

«Ліквідується «Київенерго», на його базі створюють кілька підприємств, іде процедура реалізації цих ідей. Погано, що вирішувати питання боргів ніхто не збирається, а суд – це не вихід, лише затягне час. Особливо там, де такі суми фігурують. Це може бути й рік», – зазначив енергетик.  

У цій ситуації в першу чергу мінус КМДА як структурі, що несе відповідальність за місто. Так не можна було вирішувати питання.

«Є переговорний процес, поділили, вирішили питання з ДТЕК, там також хороший бізнес залишився. Тому що зараз, з точки зору киян, питання вирішується неприпустимим чином. Зрозуміло, що питання боргів завжди ключове. Але його потрібно розрулювати на підставі взаємних домовленостей, а не махати шашкою, як це робить КМДА», – пояснив Дяченко.

На його думку, в першу чергу те, що відбувається, - мінус КМДА й частково Кабміну, який пустив усе на самоплив, а це питання Києва, до яких Кабмін також причетний.

Так, ситуація складна, був бізнес, були борги в системного підприємства. Зрештою, всі ці питання потрібно було вирішити при приватизації «Київенерго», додав він.

«Потрібно було переукласти договір оренди, вказати, що орендодавець не несе відповідальності за борги орендаря. Цього не зробили», – підкреслив експерт.

Він уточнив, що з юридичної точки зору, дійсно не зовсім зрозуміло, чому мерія має нести відповідальність за борги «Київенерго», однак є одне «але».

Скільки заборгувало населення за комуналку в 2017 роціДержстат стверджує, що найбільшими боржниками є Дніпропетровська, Харківська області та Київ. Натомість в Івано-Франківській і Рівненській областях до кінця року зафіксована переплата за ЖКП.

«За енергозабезпечення киян відповідає КМДА. За комунікації, за комунальне забезпечення міста та інше відповідальна мерія. Не можна робити вигляд, що уклали договір, і вмивати руки, грубо кажучи. Для цього й призначена місцева влада, щоб регулювати існування міста. Місто не виконало ці функції», – акцентував фахівець.

Звичайно, ТЕЦ навряд чи зупинять і надзвичайних ситуацій усе ж вдасться уникнути, припустив він.

«Перш за все це політичне самогубство для місцевої влади. Якщо місто залишиться без тепла, це буде ударом для Кличка в першу чергу. Просто зараз потрібно домовлятися. Це потрібно було робити від самого початку», – резюмував Сергій Дяченко.

Скільки українці заборгували за комуналку за підсумками 2017 року – в нашому огляді.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: