Нова посада Корчак: чому в НАЗК вирішили взятися за гендерну рівність

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Це намагання бути схожими за формою на подібні європейські структури, але по суті нічого спільного в нас із ними немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи призначення Наталії Корчак координатором із гендерної рівності в НАЗК.

«Є розвиток європейського співтовариства, яке давно пройшло стадію створення безособових конкурентних інституцій, що працюють за зрозумілими процедурами й не мають прямого політичного впливу. Там немає такого, щоб у телефонному режимі суду вказали, що робити, а антикорупційним структурам – чиї справи досліджувати», – зазначив Краснопьоров.

Ми на сьогодні маємо НАЗК, яке не працює, по суті, інституцію, що має прямий політичний вплив, наголосив він.

Але щоб показати західним партнерам, що в нас є сучасна антикорупційна інституція, ми запровадимо таку європейську посаду, додав експерт.

За його словами, Європа спершу вирішила питання створення безособових прозорих інституцій, а потім взялася за гендерну політику.

САП поверне НАБУ проект підозри Корчак – ЗМІДжерело в правоохоронних органах повідомляє про те, що колишньому керівнику Нацагентства нічого не загрожує.

«Є правильні речі в них, наприклад, створення умов на роботі для жінки, щоб можна було взяти із собою дитину. Там для цього створюють відповідну інфраструктуру. Це хороші речі в розвиненому суспільстві», – уточнив політолог.

Гендерні питання в Україні також потрібно порушувати, але коли не створили незалежний орган, а створюють гендерні історії, це виглядає безглуздо, пояснив він.

На його думку, можливий іще один варіант, чому з’явилася така посада. Зокрема, наприклад, якщо в донорів при створенні НАЗК були умови – прозора інституція та дотримання гендерної політики.

«Тому тут або намагання показати себе з найкращого боку за поганої гри, або просто формальне виконання вимог. Адже навіть ця посада не виконуватиметься. Це калькування Європи, яка дійшла до цих процесів», – констатував аналітик.

Інституцію фактично завалили, а зараз хочуть показати, що над чимось працюють, припустив він.

«Україні технологіями та фінансами допомагають західні донори. А це конкретні країни, які в комунікації одна з одною підтримують певні ідеї, мають свою спільну стратегію, планують щось. Можливо, щодо НАЗК гендерна рівність була однією з умов. Ну й отримали тепер гендерну боротьбу з Корчак», – наголосив експерт.

Крім того, додав він, це ще одна причина дати Корчак додаткове місце.

«Це як велика мафія, образно кажучи. Корчак має певну роль у НАЗК як політично контрольованому органі. Вона свою роль виконала. Зараз вона підпадає під підозру. Проте мафія має власні кодекси, там допомагають один одному. Це радянщина в номенклатурі – така сама історія», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, Наталія Корчак спершу очолювала НАЗК, а потім стала рядовим членом Агентства.

Нещодавно, НАБУ передало до ГПУ підозру Корчак. Як відомо, НАБУ розслідує провадження за фактом невнесення до декларації за 2016 рік Корчак паркомісця й автомобіля, якими вона користувалася в 2016 році.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: