Чому не зважилися звільнити Холодницького?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Тим, хто чинить корупційні діяння у вищих щаблях влади, вигідніша ситуація, що склалася, ніж відставка Холодницького.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор юридичних наук, експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи рішення КДКП щодо керівника САП, якому оголосили догану, але не звільнили.

«Якщо Холодницького звільнять, то потрібно оголошувати конкурс на посаду керівника САП. Це знову буде тиск західних партнерів, громадянського суспільства на владу. Буде дуже багато уваги до того, яку кандидатуру просуватимуть. У цих умовах лояльну кандидатуру на цю посаду можна буде призначити, але це буде очевидно, а відповідно, ані суспільство, ані Захід це не приймуть», – зазначив Малишев.

Винесення догани це ще більше підігріло конфлікт між НАБУ та САП, додав він.

На його переконання, це вигідніше для тих людей, чиїми справами займаються ці правоохоронні органи.

Топ-корупціонерам вигідно не звільняти Холодницького. Зараз конфлікт набуває гостроти, а в такій ситуації набагато легше політично впливати й тиснути на керівництво НАБУ та САП.

«Зокрема, через ЗМІ їх і надалі провокуватимуть на загострення», – уточнив Малишев.

Існує ризик, що розслідування справ блокуватиметься через неприязні відносини керівників НАБУ та САП, припустив фахівець.

«Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що справи розслідує НАБУ під процесуальним керівництвом САП. САП має право не погоджувати дії з НАБУ, якщо бачить невідповідність кодексу. Тут уже на законодавчому рівні закладене протистояння. Однак це нормально, адже стримує від зловживань функціями розслідування. Просто співпраця має бути конструктивною й у рамках закону», – пояснив він.

Наразі конфлікт, який має різні причини, в тому числі й штучно підігрівається ззовні третіми сторонами, увійшов уже в таку фазу, що кожна зі сторін керуватиметься не лише КПК, але й іншими мотивами, щоб зашкодити колегам з іншого органу, підкреслив експерт.

Холодницького залишили на посаді голови САП: що пишуть у соцмережахКомісія прокурорів обмежилася доганою щодо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

«Такий конфлікт блокує розслідування справ. Незалежно від того, чи буде Вищий антикорупційний суд сформований прозоро, конфлікт уже на стадії розслідування блокуватиме все. Суд можна створити, однак доходитимуть до нього справи або одиночні, або дефектні у зборі доказів, тобто справ доходитиме мало», – акцентував фахівець.

На його думку, наразі для розв’язання ситуації слід знайти спосіб примирення керівників НАБУ та САП, хоча поки це виглядає малоймовірним.

«Якщо вони здатні на таке, то добре. Якщо ні – після виборів можливі й законодавчі зміни, можливо, виведуть САП з-під структури ГПУ. Варіанти можуть бути різні. В цій ситуації, звичайно, краще було б, щоб керівники спробували почати все з чистого аркуша», – резюмував Борис Малишев.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

Як директор НАБУ Артем Ситник виконує обіцянки – за посиланням.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: