У Трампа розповіли, на чиєму боці в торговому спорі України і РФ

Читать на русском
У спорі України з РФ, яка стосується торговельних обмежень, Вашингтон підтримує позицію Москви.

Американська адміністрація стала на бік Росії в справі по українському транзиту, яку розглядає Світова організація торгівлі.

Як передає «Слово і Діло», про це пише Politico.

Україна програла в СОТ спір РосіїАрбітраж СОТ визнав порушення, допущені Україною при проведенні антидемпінгового розслідування щодо аміачної селітри російського виробництва.

Зазначається, що справа проти Росії стосується транзитних обмежень, які Москва наклала на Київ у січні 2016 року, відрізавши українських експортерів від ключових ринків у Центральній Азії і на Кавказі.

І хоча США підтримують Україну в територіальному конфлікті з РФ, і Вашингтон, і Москва наполягають, що СОТ не має права розглядати українську справу про транзитні обмеження.

Росія вказує, що ввела обмеження, керуючись статтю 21 Загальної угоди про тарифи і торгівлю, яка дозволяє членам СОТ вдаватися до дій, які порушують їхні зобов'язання в організації, керуючись міркуваннями національної безпеки.

Уряд США стверджує, що суперечка, яка стосується безпеки, має політичний характер і тому лежить за межами компетенції СОТ.

Цей же аргумент адміністрація Трампа використовує для виправдання введених цієї весни тарифів на сталь і алюміній.

Україна подала до СОТ черговий позов проти РосіїУкраїна направила вимогу про консультації з Російською Федерацією до Світової організації торгівлі в зв'язку з численними обмеженнями імпорту української продукції з російського боку.

Інші члени СОТ, зокрема Канада, наполягають на тому, що країни повинні як мінімум аргументувати, чому вони застосовують статтю 21.

Як підкреслює видання, рішення панелі СОТ, яке очікується в цьому році, може мати наслідки для декількох справ проти США через застосування Трампом мит на сталь і алюміній, так як стосується права організації приймати рішення в справі обмежень, введених з міркувань національної безпеки.

Нагадаємо, у понеділок, 30 липня, стало відомо, що СОТ відхилила ключові вимоги України в рамках суперечки з РФ про постачання залізничного обладнання.

А раніше організація визнала неправомірними українські мита проти аміачної селітри з Росії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: