Україна програла в СОТ спір Росії

Читать на русском
Арбітраж СОТ визнав порушення, допущені Україною при проведенні антидемпінгового розслідування щодо аміачної селітри російського виробництва.

Арбітраж СОТ визнав порушення, допущені Україною при проведенні антидемпінгового розслідування щодо аміачної селітри російського виробництва.

Як пише «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду», текст цього рішення вже підготовлений, очікується, що про нього буде оголошено найближчим часом.

Видання з посиланням на джерела в уряді повідомляє, що СОТ вже надіслала українській стороні попередній текст рішення, однак до офіційної публікації, яка очікується протягом найближчих тижнів, сторонам заборонено коментувати справу.

«СОТ вимагає прибрати порушення. Це означає, що ми маємо провести нове антидемпінгове розслідування, причому на час його проведення не зупиняючи дію захисних мит. Дуже можливий варіант, що й після нового розслідування, проведеного з урахуванням зауважень СОТ, вдасться довести факт демпінгу з боку РФ», – розповів співрозмовник видання.

Нагадаємо, що в СОТ розглядалися відразу чотири суперечки між Україною та Росією: у двох Україна виступала позивачем, а ще в двох – відповідачем. В одному з українських позовів ідеться про залізничне сполучення та вагони. Другий позов України стосується заборони транзиту.

Серед позовів, які подала Росія проти України, перший стосується антидемпінгових заходів щодо імпорту нітрату амонію, за яким винесли рішення, другий – комплексний позов РФ проти України щодо санкцій і маси інших обмежень, в тому числі заходів із протидії агресії.

Росія заперечує більш ніж десять законодавчих і нормативних актів, ухвалених протягом останніх чотирьох років українським президентом, урядом, парламентом, міністерствами та РНБО щодо Росії (йдеться, зокрема, про заборону ввезення в Україну російських товарів, ембарго на російські фільми та телепрограми тощо).

Нагадаємо, в серпні 2016 року СОТ визнала несправедливими мита, які встановила РФ. Тоді йшлося про мита на папір, холодильники та пальмову олію.

Крім того, в жовтні 2017 року Україна скерувала вимогу про консультації з РФ до СОТ у зв'язку з численними обмеженнями імпорту соків, пива та пивних напоїв, кондитерських виробів і шпалер з боку Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: