В Україні з 1 серпня зростуть тарифи на тепло. Як зменшити рахунки?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Скоріш за все, підвищення відбуватиметься через тариф на електроенергію. Оскільки ціна газу не змінювалася для потреб побутових споживачів, принаймні до 1 серпня вона є незмінною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи підвищення тарифу на тепло з 1 серпня.

«За тієї ціни на енергоресурси, що зараз є, за тих втрат у мережах тариф на сьогодні можна пояснити. Головне питання в тому, що важливіше тут не сам тариф, а обсяги споживання. Тариф завжди змінюватиметься, він може далі зростати, а може, навпаки, впасти, але споживач на це не впливатиме ніяк і ніколи», – зазначив Павлюк.

Споживач може впливати на обсяги споживання, тому й має рухатися в цьому напрямку, додав він.

«Наприклад, варто зайнятися утепленням свого будинку, скороченням питомого споживання», – уточнив експерт.

За його словами, лише так можна скоротити рахунки, тому акцент дійсно не на тарифі, а на рахунках.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

«Скорочення рахунків – це питання енергозбереження, утеплення, модернізації внутрішніх мереж, установки систем регулювання. Цим потрібно займатися споживачам, щоб заощадити», – пояснив Павлюк.

Рахунок складається з обсягу споживання, помноженого на тариф. При тому менше споживати не означає, що, грубо кажучи, потрібно почати мерзнути. Потрібно ефективніше використовувати те, що подається, підкреслив фахівець.

«Утеплення будинків, встановлення систем регулювання призводить до питомого скорочення. На квадратний метр на рік опалення потрібно буде менше. Енергії на опалення чи охолодження, якщо будинок утеплений, буде менше. Відповідно, щомісячний рахунок скоротиться», – констатував він.

Експерт уточнив, що, звичайно, це потребуватиме вкладень та інвестицій у модернізацію будинку.

«Однак це себе окупить у середньостроковій перспективі. Питання навіть не в тому, щоб тарифи не зростали. Просто обсяг споживання – єдине, на що може впливати споживач», – резюмував Святослав Павлюк.

Детальніше про тарифну політику – в матеріалі «Ціна на газ для населення. Чи буде подорожчання в 2018 році».

Скільки українці заборгували за комуналку за підсумками 2017 року – в нашому огляді.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: