Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Воропаєв

Читать на русском
Депутат від Опоблоку Юрій Воропаєв не поспішає виконувати свої обіцянки – з 25 запевнень реалізована лише одна.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Воропаєв (фракція «Опозиційного блоку»).

Воропаєв був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 25 обіцянок, але з їх виконанням усе погано – депутат реалізував лише одну (4%), а 11 – провалив.

Воропаєв пообіцяв зупинити інфляцію на рівні не більше 5%Сказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Єдина обіцянка, яку виконав Воропаєв, – здійснити реальні кроки для підвищення енергоефективності України. В червні минулого року парламент ухвалив пакет законопроектів щодо енергоефективності, а народний депутат підтримав два з трьох – «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про енергетичну ефективність будівель».

Низку програмних обіцянок Воропаєв провалив тому, що ані він, ані його колеги з «Опозиційного блоку» не розробили необхідних законодавчих ініціатив. Йдеться, зокрема, про обіцянки розробити та затвердити концепцію гуманітарного розвитку «Єдність у різноманітті», ухвалити закон «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем» і затвердити Національний план відродження Донбасу.

Перед виборами Воропаєв також обіцяв сприяти процесу децентралізації влади. Рада за кілька років ухвалила цілу низку законопроектів щодо децентралізації – в 2014 році два документи, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації, й минулого року законопроекти, які сприяли проведенню реформи місцевого самоврядування. Фракція «Опоблоку» в повному складі не підтримала жодного з цих законопроектів. Тож Воропаєв свою обіцянку не виконав.

Також Воропаєв і його колеги з фракції обіцяли реалізувати програму модернізації армії, яка забезпечить державними замовленнями понад 160 підприємств оборонно-промислового комплексу України. Але «Опозиційний блок» не те що не розробив власну програму, а й інші законопроекти в Раді, спрямовані на поліпшення системи військового забезпечення та модернізації Збройних сил, не підтримував.

У 2015 році народний депутат пообіцяв, що його фракція проголосує за законопроект щодо впровадження особливого статусу на Донбасі. «На жаль, керівництво країни не погодило текст цього документа з ополченцями «ДНР» і «ЛНР». Але ми вирішили, що фракція проголосує за цей законопроект у тому вигляді, в якому його запропонував президент. Щоб вони мали можливість далі узгодити конкретний текст, перелік районів, сіл тощо. Краще проголосувати його зараз, щоб зробити крок уперед», – заявив Воропаєв. Однак при голосуванні фракція свою думку змінила й не дала жодного голосу. Таким чином, і з цією обіцянкою Воропаєв не впорався.

Ще 13 обіцянок нардепу залишилося виконати. У передвиборчій програмі він пообіцяв домагатися надання матеріальної державної компенсації сім'ям, які втратили житло в зоні антитерористичної операції. Фракція «Опозиційного блоку» зареєструвала в Раді кілька законопроектів: «Про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких були пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції», «Про відшкодування збитків, завданих житлу населення в результаті проведення антитерористичної операції», «Про відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом» і «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали в результаті проведення антитерористичної операції». Перші два були відхилені й зняті з розгляду, ще один – повернули ініціатору.

Крім того, Воропаєв пообіцяв проводити реформи для поліпшення інвестиційного клімату та залучення інвестицій. У Раді вже зареєстрована низка законопроектів, до розробки яких долучилися представники «Опоблоку» і які, за задумом авторів, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату. Зокрема, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо масштабного стимулювання вітчизняного виробництва, залучення прямих іноземних інвестицій та розвитку малого й середнього підприємництва)», «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення податкової реформи та підвищення інвестиційної привабливості України». Всі вони зараз перебувають у комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: