Усик – Герой України? Як використати перемогу боксера

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Під час поєдинку в Москві український боксер Олександр Усик переміг Мурата Гассієва й став першим абсолютним чемпіоном світу в історії України і чемпіоном світу за версією WBO, WBC, IBF і WBA. «Історична перемога нашого Олександра Усика! Вкотре він доводить – сильніших за українців у світі немає! Запропоную президенту присвоїти Олександру звання Героя України!», – так привітав українського боксера прем'єр.

Політолог Петро Олещук звернув увагу, що після перемоги Усика порівнюють з Мохаммедом Алі як зі спортивної точки зору, так і з точки зору досягнень.

«Однак не всі знають, що Алі був, м'яко кажучи, не найкращим американцем. Займався антидержавницькою пропагандою, відмовлявся служити в армії, за що його навіть позбавляли чемпіонських звань. Коротше кажучи, був точно не патріотом», – зазначив він.

«Чи сумнівається хтось у тому, що Алі – американський боксер, а його перемоги – американські перемоги? Навряд чи», – додав експерт.

Той факт, що Усик – не найкращий українець, не робить його перемоги неукраїнськими. Ну не Росії ж їх дарувати, уточнив він.

На його переконання, для «зовнішьного вжитку» все просто. Український-кримський боксер переміг російського. Саме так, адже потрібно нагадувати, що Крим – це Україна.

«Все, утріться вороги», – підкреслив політолог.

Скільки спортсменів отримали звання Героя УкраїниЗвання Героя України за всю історію незалежності країни отримали 8 спортсменів. Востаннє нагорода вручалася 12 років тому паралімпійській чемпіонці Олені Юрковській.

Крім того, за його словами, для «внутрішнього вжитку» не потрібно забувати, що Усик – професійний боксер, який заробляє гроші боксом.

«Тож давати йому за це звання героя – цілковите безглуздя. І не дай Боже кликати його до політики. За його заявами видно, що він не готовий, що обумовлено «кримським вихованням» і впливом РПЦ», – пояснив Олещук.

Водночас той факт, що він виступає з нагадуванням про те, що Крим – це Україна, робить його корисним, наголосив експерт.

«А під час конфлікту використовують усіх корисних. Ким би вони не були», – додав політолог.

Загалом, потрібно закінчувати з цими одвічними комплексами жертви, якими ми постійно обвішуємося, підкреслив він.

«У світі виживають сильні та прагматичні. Якщо український кримчанин переміг, це потрібно використовувати в пропаганді. Водночас це не означає, що з нього потрібно ліпити кумира», – резюмував Петро Олещук.

До слова, сам боксер прокоментував пропозицію прем’єра й заявив, що його можливості перебільшують.

Скільки спортсменів отримали звання Героя України, дивіться на нашій інфографіці.

Реакція соцмереж на пропозицію Гройсмана – за посиланням.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: