Чи працюватимуть депутати краще, якщо отримуватимуть більшу зарплату

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Якщо ми говоримо про зарплати та премії депутатів, то питання в тому, щоб вони хоча б виконували свою роботу належним чином. Це головна мета, навіть попри те, що є питання фінансування державного сектора.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи ситуацію з грошовим забезпечення народних депутатів.

«Проблема в тому, що якщо ми сьогодні запропонуємо нашим депутатам 200 тисяч гривень на місяць, вони навряд чи почнуть працювати краще. Тому що в значної частини депутатів зарплата в парламенті не є основним джерелом доходу. Вони пішли до парламенту, щоб мати змогу використовувати політичну владу та повноваження депутата», – зазначив Купира.

Має бути пропорція між необхідними витратами, підкреслив експерт.

«Має бути розуміння, яка кваліфікація вимагається від нардепа. Звичайно, й економічного стану», – додав політолог.

Хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянкиУ Верховній Раді 16 народних депутатів із початку каденції не виконали жодної обіцянки. Половина з них входять до однієї фракції.

З іншого боку, говорити, що зарплата в людей, які ухвалюють рішення,нехай не одноосібно, а колегіально, які ухвалюють український бюджет із мільярдами, має бути 20 тисяч гривень, – безглуздя, уточнив він.

За його словами, їм простіше домовитися про якийсь хабар і перекрити доходи на всі п’ять років каденції, а при цьому суспільство втратить величезні гроші на освіту, нацбезпеку чи охорону здоров’я.

«Звичайно, коли є розуміння, що особа – корупціонер, використовує депутатство як спосіб корупції, а при цьому отримує зарплату та премії, це обурює. Але в парламенті є багато людей, які живуть на зарплату від роботи в парламенті. Питання в тому, що їх меншість», – пояснив експерт.

«Тому є сподівання, що ті кілька десятків чи сотня депутатів, які справді працюють і отримують основний дохід від роботи в парламенті, сторицею повертають вкладені в них суспільством кошти. Наше завдання – зробити, щоб таких депутатів було більше», – резюмував Дмитро Купира.

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

Скільки члени Кабміну заробили в травні – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: