Як зупинити купівлю лікарняних в Україні?

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

Якщо всюди корупція й усе купується та продається, то чому лікарняні не мають продавати?

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич, оцінюючи ситуацію з купівлею лікарняних, враховуючи впровадження нових правил оформлення лікарняних із 1 жовтня.

«Лікарняні купують в основному держслужбовці, в приватному бізнесі, як правило, не купують, оскільки цінують своє місце роботи. На держслужбі – так, це часто. До суду не піти, на допит, у відпустку десь сходити або не піти до прокуратури. Причин придумують чимало. І ці речі поза законом», – зазначив Бабич.

Але й у цій ситуації є непогані методи протидії, зокрема електронний реєстр лікарняних, додав фахівець.

На його думку, це спростить видачу лікарняних листів.

В електронному реєстрі буде очевидним те, хто зловживатиме випискою лікарняних листів і тривалими хворобами, уточнив він.

Чи є в Україні безкоштовні ліки?Уляна Супрун за допомогою програми «Ліки є» переконує українців, що вони можуть отримати безкоштовні ліки за різними держпрограмами. Але в реальності виявляється, що цими можливостями можуть скористатися 10-20 відсотків пацієнтів.

«Адже є різні комісії. Є ті, що продовжують лікарняний лист. А тривалі лікарняні потрібні в основному для того, щоб сховатися від якихось органів. Інша половина – дійсно люди, які довго хворіють. Але є висновок, статус про інвалідність, відомості про якесь важке захворювання», – пояснив Бабич.

Що більше лікарняних зможуть видавати приватні компанії, де лікар не зацікавлений у продажі лікарняного, то більш регульованою буде ця сфера, підкреслив він.

За його словами, на сьогодні приватній компанії, щоб видати лікарняний лист, потрібно отримати акредитацію, а після цього потрібно отримати бланк, яких часто немає.

«Приватна компанія пропонує купити, але в підсумку у відповідь чує заяви, що його не продаватимуть. А на прохання дати безкоштовно знову відповідь, що бланків немає. Звідси також починається корупція. Бланки ці якось же потрібно дістати», – наголосив фахівець.

Крім того, лікарняний заднім числом виписати буде складно, додав він.

«Якщо лікар виписав лікарняний певним номером, то наступним номером вчорашнім числом він уже виписати не може. Якщо це виявлять, за цим послідує кримінальна відповідальність. Кожен пацієнт незабаром буде прив'язаний до сімейного лікаря. Так, домовлятимуться, ситуації бувають різні, але якщо це систематично, то в електронній системі все легко відстежити й провести розслідування», – акцентував експерт.

Електронний реєстр ситуацію трохи змінить, тим більше ми вже живемо в часи, коли і збирати дані можна в автоматичному режимі, і боротися зі зловживаннями, констатував він.

«На сьогодні це найбільш вдалий вихід. В ідеалі лікарняні краще скасувати. Є соцзахист, можна це зробити інакше, а не видавати лікарняний лист на 5 днів про грип лише тому, що працівник має виправдати власну хворобу на роботі», – резюмував Олексій Бабич.

Раніше «Слово і Діло» писало, скільки ліків закупило держава в 2016-2017 роках і що з цього отримали українці.

Також ми з'ясували, чи є в Україні безкоштовні ліки.

Нагадаємо, більш ніж 70% українців підтримують добровільну вакцинацію дітей.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: