«Дорогі» депутати: чи дійсно проблема в мільйонних зарплатах та відпускних

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Політична корупція вимірюється в інших цифрах. Це точно не 16 мільйонів гривень відпускних, якщо, наприклад, говорити про схеми «Роттердам плюс» чи різні дотації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи ситуацію з грошовим забезпеченням депутатів та відпускними в розмірі понад 16 мільйонів гривень нардепам та працівникам ВР.

«З іншого боку, нам як суспільству потрібно зрозуміти, що гарний менеджмент не може бути безкоштовним. Те, що нардеп отримує зарплату, вдвічі меншу, ніж менеджер великої компанії, також може бути питанням. Це, звичайно, неприємно обговорювати, але зате потім ми отримуємо приклади політичної корупції в розмірі 1,4 мільярда гривень та інші», – зазначила Одарченко.

Наприклад, помічник депутата, який писатиме законопроект, отримує зарплату 10 тисяч гривень, а люди Ахметова як юридична компанія чесно й за контрактом за напрацювання одного законопроекту отримають 10 тисяч доларів, пояснила експерт.

Для отримання якісного продукту, не просто поправки, а комплексного законопроекту, потрібні люди, які це писатимуть. Зараз це пишуть технічні місії ЄС, Єврокомісії, представників багато в комітетах і Кабміні, але це той ресурс, що надають нам європейські партнери, додала вона.

На її думку, щоб відстоювати свої інтереси, потрібно мати свої організації.

Скільки члени Кабміну заробили в травніНайбільш високооплачуваний міністр травня – Степан Полторак. Менше за всіх (не рахуючи Тараса Кутового) отримав Юрій Стець.

«Наприклад, якщо співпрацюємо з аграріями з написання закону в цьому секторі, тоді краще відверто говорити: так, нардепи співпрацюють з аграрними лобістами для формування якісних законопроектів. Тоді суспільству буде зрозуміло, хто з якою сферою співпрацює й чому член комітету палива і енергетики зустрічається з ДТЕК. Зараз усі ці зустрічі відбуваються за закритими дверима», – підкреслила Одарченко.

На її переконання, проблема в тому, що має йтися про зміну державної системи держуправління, яка буде за своїм механізмом залучати людей, що дійсно мають бажання й можливість займатися управлінням державою.

«Будь-які інші методи – обмеження зарплати чи її збільшення без самого зміненого алгоритму приходу до влади – не матимуть значення. Без цього ефекту не буде, депутати не почнуть краще працювати в комітетах ВР і писати якісніші законопроекти», – констатувала політтехнолог.

Експерт уточнила, що в цій ситуації відпускні в аспекті співпраці з великими промисловими групами не настільки важливі.

«По-перше, 16 мільйонів – це не така вже й велика сума, якщо врахувати кількість депутатів та близько 1,5 тисячі працівників Ради. По-друге, якщо врахувати аспект співпраці з промисловими групами, то це погоди не робить. Проблема в тому, що гідні люди не хочуть іти в політику», – акцентувала вона.

За її словами, йдеться не про те, що зараз у Раді взагалі немає гідних політиків. Їх меншість, але вони є.

«Просто часто ті, хто дійсно є гідним, не бачать для себе мотивації йти в політику. Якщо вони змінюють роботу у великій компанії на роботу в Раді, то вони точно мають отримувати зарплату не меншу, ніж на посаді в компанії», – резюмувала Катерина Одарченко.

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

Як повідомлялося, минулого місяця прем’єр-міністр Володимир Гройсман заробив 37 тисяч 168 гривень.

Скільки члени Кабміну заробили в травні – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: