Як утворюються величезні борги та чи залишать Київ без гарячої води

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Київ дійсно може залишитися без гарячої води, якщо не буде підписаний договір між «Київтеплоенерго» та «Нафтогазом».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву КМДА про те, що кияни вже з 1 серпня можуть залишитися без гарячої води.

«Було рішення суду, який визнав незаконність передачі боргів «Київтеплоенерго». «Нафтогаз» має намір подавати апеляцію. За вихідні ситуація не вирішилася. Питання, як і раніше, не вирішене, тому ризик залишитися без гарячої води дуже великий», – зазначив Марунич.

Якщо договору не буде, поставки газу будуть просто припинені з 1 серпня на ТЕЦ, підкреслив він.

Експерт додав, що якщо за тиждень, що залишився, ситуацію врегулюють, то все стабілізується, але поки у сторін немає такої готовності.

«Київтеплоенерго», по суті, новий суб'єкт, який не хоче брати на себе борги. Вони в суді довели, що всю заборгованість брати на себе не збираються. «Нафтогаз» заявляє, що поки «Київтеплоенерго» не візьме на себе всю відповідальність, договір не підписуватимуть, як і поставляти газ. Потрібно шукати компромісне рішення в цій ситуації, але сторони пішли до суду. «Київтеплоенерго» суд виграло, «Нафтогаз» подає апеляцію», – уточнив він.

Фахівець припустив, що процес затягнеться, оскільки поки сторони не мають бажання сторін домовлятися.

«Є лише взаємні претензії, погрози. У КМДА взагалі заявляли, що «Нафтогаз» – ледь не терористична організація», – наголосив експерт.

«Просто річ у тім, що «Нафтогаз» це робить не лише з «Київтеплоенерго». Їм вигідно нараховувати пені та штрафи. Виходить, що вони договір не підписують, газ споживається, потім це все називається небалансом, враховується «Нафтогазом» за подвійною-потрійною ціною. Звідси й утворюються величзні борги», – пояснив він.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

За його словами, така ситуація характерна для всієї країни, в деяких містах уже немає гарячої води.

Про відключення мають попереджати, але якщо це відбулося не через комунальників, то до них претензій бути не може.

«Наприклад, відсутність газу. Припустимо, відключать газ із 1 серпня. З ким судитися? Можна написати заяву, подати до суду, мовляв, «Нафтогаз» не підписав договір. І все. Йти до «Нафтогазу» вимагати компенсації за відсутність гарячої води? Якщо провина на боці комунальників, ще можна спробувати довести в суді неправомірність дій. Якщо це провина іншої сторони, це неможливо», – резюмував Дмитро Марунич.

Відзначимо, в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» міністр юстиції розповів, яке майно можуть описати через борги. Повне інтерв'ю Павла Петренка читайте на порталі «Слово і Діло».

Додамо, 18 серпня 2016 року міністр юстиції України Павло Петренко пообіцяв, що українців не позбавлятимуть власності за несплату комунальних тарифів.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: