Послуга онлайн-прописки буде доступна лише власникам ID-паспортів – Петренко

Читать на русском
Павло Петренко заявив, що коли в Україні буде доступна послуга онлайн-прописки, нею зможуть скористатися, скоріш за все, лише власники ID-паспортів.
Слово і Діло

Можливість здійснювати онлайн-перереєстрацію місця проживання, скоріш за все, буде доступна лише власникам ID-паспортів.

Про це в інтерв'ю «Слову і Ділу» розповів міністр юстиції Павло Петренко.

«Ідея, яку ми відпрацювали в законопроекті, я думаю, що вона в фінальному тексті залишиться такою ж: дати можливість здійснювати онлайн-перереєстрацію місця проживання, тим, хто отримав ID-карту. Тому що їх персональні дані вже є в одній базі даних, в Єдиному демографічному реєстрі. Ті, хто має паперовий паспорт, мають піти замінити його на ID-карту, або все ж за старою процедурою: подавати документи зі зміни місця проживання, зберігши за собою паспорт старого зразка», – заявив Петренко.

Міністр зазначив, що це може збільшити кількість охочих замінити старий паспорт на ID-карту.

Посвідка на проживання в Україні видаватиметься у формі ID-картиВ Україні з 1 червня посвідка на постійне проживання буде видаватися у формі ID-картки. Раніше Кабмін заборонив оформляти паспорт громадянина України у формі книжки.

Новий сервіс, за словами Петренка, спочатку протягом року протестують в декількох регіонах (почнуть з Києва і ще одного-двох), і в разі успіху поширять на всю країну.

«Єдиний момент, технічний, який об'єктивно не дає швидко запустити цей сервіс у всій країні. Скажу відверто. У нас немає в країні єдиної бази даних або єдиного реєстру місць проживання громадян. Найбільш просунуті – це Київ. Вони, коли створювали програму «Картка киянина», то вони будували, в принципі, модель обліку жителів Києва більш-менш правильно. Тому що там є інформація і про місце проживання, і про ті пільги, які може отримати мешканець Києва. Є такі регіони, де, умовно кажучи, все відбувається ще в паперовому вигляді», – додав він.

Повне інтерв'ю Павла Петренка читайте на порталі «Слово і Діло».

Нагадаємо, ID-карти випускникам загальноосвітніх навчальних закладів будуть виготовляти в пріоритетному порядку.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: