Закон про кредити: які зміни підготували позичальникам і кредиторам

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Закон вийшов, як не дивно, досить непоганим. Інтереси кредиторів і позичальників досить збалансовані, але є недоліки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи ухвалення ВР закону про кредити.

«Закон прибирає ті протиріччя, які раніше були в законодавстві. Зокрема, мали місце маніпуляції з боку позичальників в плані заставного майна. Тобто можна було закрити підприємство, вивести заставу. Зараз це відрегульовано більш раціонально», – зазначив Невмержицький.

Також для кредиторів розширені можливості за плаваючими процентними ставками, тому що кредит і ставка за кредитом залежать від ринкових умов, констатував він.

«Це нормальна потреба кредитора змінювати відсоткову ставку за іншої ситуації. Відрегульований порядок зміни й повідомлення про це. Хоча, з іншого боку, тут трохи ущемлені інтереси позичальника. Зокрема, місяця на повернення коштів, якщо клієнт не може платити за підвищеною процентною ставкою, особливо за іпотечними кредитами, може бути недостатньо», – пояснив експерт.

Також є момент щодо боргів за кредитами, додав він.

«У разі смерті позичальника та при оформленні застави раніше спадкоємці мали можливості уникнути обтяження за кредитами. Зараз це питання відрегульоване. Права кредитора більш захищені. Вони або повертатимуть борг, або забезпечення переходитиме під заставу. Це звичайна практика», – уточнив фахівець.

«Регулювання цього питання полягає саме в конкретизації порядку. Раніше було зазначено, що обтяження набуває чинності, коли спадкоємець мав дізнатися про вступ у спадщину, зараз – після вступу», – підкреслив він.

За його словами, закон досить раціональний загалом, але потрібно розуміти, що суто законодавчим чином неможливо відрегулювати кредитні відносини.

«Ці відносини більше залежать від професіоналізму кредиторів і регуляторної політики НБУ», – резюмував Євген Невмержицький.

Додамо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити механізми страхування ризиків інвесторів, у тому числі іноземних.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: