Проти інвесторів «Північного потоку-2» готують санкції. Що це змінить?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Коли ми говоримо про «Північний потік-2», ми говоримо про китайський ринок споживання природного газу та поставок туди з Росії та США. Росія планує постачати туди трубопровідний газ, труба готова, вже з наступного року мають розпочатися поставки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи заяву Держдепу про запровадження санкцій проти інвесторів «Північного потоку-2» з боку США.

«США також нарощують зріджений газ, орієнтовно протягом п'яти-семи років вони хочуть зайняти ринок на рівні 30-40 мільярдів кубометрів газу. Ринок має зрости на 60 мільярдів кубометрів зрідженого газу. Тобто Китай матиме вибір – або купувати більше зрідженого, менше трубопровідного газу, або навпаки. Це фактично конкуренція», – зазначив Корольчук.

З боку США вже лунали заяви про те, що їхня ціль – не зупинити проект «Північного потоку-2», тому розмови про санкції – це перетягування каната, уточнив він.

На його переконання, це є свідченням того, що переговори тривають.

«Навряд чи будуть такі санкції, які дозволять зупинити «Північний потік-2». Зрештою, Європа є самодостатнім суб’єктом, Німеччина – тим більше. Можливо, вони, навіть попри конфлікт, підуть на будівництво. І навіть попри санкції, якщо вони будуть накладені», – додав експерт.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та РосієюЯким чином потужні американські санкції проти російських олігархів можуть зачепити українських та чому пожвавилася торгівля між Україною та країною-агресором, обговорювали на каналі UMN.

Крім того, санкції завжди можна обійти через інші компанії та треті країни, підкреслив він.

«Санкції не поширюються на ті угоди, які вже укладені, та процеси, які вже запущені. Гроші уже виділені. Санкції не можуть поширитися на те, що вже домовлено», – пояснив фахівець.

Нам не варто вводити себе в оману, сподіватися, що нам допоможуть Трамп чи США, в них є свої інтереси. Наших там інтересів узагалі немає, наголосив він.

«Україні просто пощастило, що рівень видобутку газу в Європі все одно падає, тому ми залишимо свою ГТС на рівні 50 мільярдів кубометрів. Це даватиме надію на те, що система працюватиме в такому коридорі ще близько 20 років», – резюмував Юрій Корольчук.

Дізнатися про те, як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та Росією, можна за посиланням.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: