Що потрібно знати Україні про зустріч Трампа з Путіним

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Якщо врахувати заяви президента США й керівництва РФ за підсумками зустрічі в Гельсінкі, то українське питання не було головною темою обговорення.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Зустріч Трампа та Путіна. Важливі підсумки для України» для «Слова і Діла» розповів журналіст Денис Попович.

Попович нагадав, що перед зустріччю з Путіним у зв'язку із заявами Трампа були побоювання щодо можливих «торгів» українськими інтересами й територіями.

Він уточнив, що Трамп висловив бажання повернути РФ до G8, звідки та була виключена за агресію проти України. До того ж, якщо вірити виданню Buzzfeed, на саміті країн G7 у червні Трамп нібито заявив, що вважає анексований Крим російським, тому що «всі жителі там розмовляють російською».

Судячи з прес-конференції, яку Трамп і Путін дали за підсумками саміту в Гельсінкі, лідерам країн було про що поговорити, крім України, й боятися зради з боку Трампа не варто, додав експерт

Журналіст звернув увагу, що про Україну згадали тричі. Вперше – у вступній промові Володимира Путіна, коли сторони звернули увагу на важливість добросовісної реалізації Мінських домовленостей.

При цьому у вступній промові Трампа українська проблематика практично не прозвучала. Зате відповідаючи на запитання журналістів, Путіну довелося двічі говорити про Україну, підкреслив він.

За його словами, Путін прийняв позицію США щодо Криму з приводу невизнання США анексії, але в Москві вважають це питання давно вирішеним. І ще одна заява стосувалася транзиту російського газу через Україну із запевненням, що РФ готова зберегти цей транзит, якщо питання вирішать у Стокгольмі.

Також, на його думку, заява щодо Криму говорить про те, що ніхто на саміті двох президентів українськими територіями не торгував.

Експерт не виключив, що питання Криму взагалі могли не порушувати, оскільки були інші важливі питання, а ось заява щодо газу є надзвичайно важливою для України.

Трамп і Путін провели зустріч у Гельсінкі: що пишуть у соцмережахДональд Трамп і Володимир Путін провели переговори в Гельсінкі. Слово і Діло зібрало, що про підсумки зустрічі думають у соцмережах.

«Це пояснюється тим, що нові шляхи транспортування газу в обхід України, включаючи той же «Північний потік-2», ще не збудовані, тому в майбутніх переговорах про параметри використання української газотранспортної системи Київ може виторгувати для себе серйозні плюси», – наголосив Попович.

Це не означає, що проект «Північний потік-2» остаточно провалився, уточнив він.

Поки лише плани РФ відмовитися від українського транзиту саме в 2019 році провалилися, хоча до цього можуть повернутися в майбутньому, додав журналіст.

Експерт підкреслив, що більшою мірою Путін і Трамп обговорювали сирійську кризу, особливо з огляду на те, що ситуація перейшла в стадію відкритих зіткнень між російськими та американськими військовими, що показав розгром ПВК «Вагнера».

Також темою розмови було втручання РФ у вибори в США, оскільки це становить загрозу для репутації самого Дональда Трампа, пояснив журналіст.

У зв'язку з цим, на його думку, потрібно врахувати слова Трампа про те, що після зустрічі з Путіним відносини США та РФ, які були найгіршими за останні час, змінилися.

Він не виключив, що Трамп хоче налагодити відносини з Путіним, а перепоною є не Україна, а Сирія та вибори в США.

«Усунуть ці перешкоди – візьмуться за Україну. Лише тоді можна буде розмірковувати про ціну для нашої країни», – резюмував Денис Попович

Докладніше читайте в матеріалі «Зустріч Трампа та Путіна. Важливі підсумки для України».

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: