Трамп і Путін провели зустріч у Гельсінкі: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Дональд Трамп і Володимир Путін провели переговори в Гельсінкі. Слово і Діло зібрало, що про підсумки зустрічі думають у соцмережах.
Слово і Діло

Президент США Дональд Трамп і президент Росії Володимир Путін вчора, 16 липня, провели двосторонню зустріч у Гельсінкі (Фінляндія).

Під час двогодинних переговорів лідери країн обговорили, зокрема, втручання Росії в американські вибори. Крім того, порушувалося питання транзиту газу. За словами Путіна, Росія готова зберегти транзит газу через Україну й продовжити транзитний контракт у разі врегулювання в Стокгольмському арбітражі.

А ось на підсумковій прес-конференції Трамп про ситуацію на Донбасі та анексію Криму не говорив. Згадував лише Сирію, КНДР та Іран.

«Слово і Діло» розбиралося, що про зустріч Путіна й Трампа думають у соціальних мережах.

«Моє враження від прес-конференції Трамп-Путін. Путін досвідчений політик, краще підготовлений, виглядав солідніше. Брехали й викручувалися обидва. Але якщо Путін, традиційно, пояснюючи свою зовнішню політику, то Трамп – внутрішню ситуацію в США. З точки зору США, для багатьох Трамп, який у прямому ефірі в присутності Путіна висловив готовність швидше повірити лідеру Росії, ніж власним спецслужбам, – це фіаско й трагедія. З точки зору України, наговорене обома навряд чи може свідчити як про поліпшення ситуації для України, так і про погіршення», – вважає Богдан Яременко.

«Ключовий меседж, що стосується України, прозвучав із вуст Путіна, він запевнив, що РФ готова продовжити контракт на транзит газу через Україну, якщо буде врегульований спір між «Газпромом» і «Нафтогазом». Цікавий обмін!», – написав політичний консультант Микола Спиридонов.

«Для України два важливих моменти. Путін сказав «не скрізь і не в усьому наші позиції збігаються» щодо регіональних криз. І дуже важливо: саме Путін сказав, що в нього з Трампом різні позиції щодо Криму, тому що Трамп говорить про «незаконність приєднання» (в перекладі з путінського, окупації та анексії). Щодо «Північного потоку-2» Трамп дозволив затягнути себе в пастку, навіть не помітивши цього. Адже він коментував його повністю в економічному ключі, кажучи про конкуренцію між російським газом та американським зрідженим газом. І тепер якщо США щось спробують зробити проти «Північного потоку-2», то росіяни та їхні друзі відразу вказуватимуть, що це Вашингтон нечесно намагається подолати конкуренцію. Для України 1:1», – вважає журналіст Юрій Шейко.

«Три згадки про Україну, й усі від Путіна («внутрішня українська криза», «Крим наш», «транзит газу після 2019 року буде, але на наших умовах»), та одне акредитоване українське медіа – це, мабуть, найбільше розчарування саміту», – написав Валентин Войтков.

«Однієї фрази Путіна на спільній прес-конференції з Трампом: «Ми провели референдум (у Криму) відповідно до міжнародного законодавства» було б достатньо для довічної дипломатичної ізоляції диктатора, який зарвався, та його фашистського режиму. Настільки нахабного визнання того, що одна держава (Росія) проводило референдум на території іншої (Україна) я, зізнатися, навіть не очікував. А Трамп проковтнув, не вдавившись», – написав Микита Потураєв.

Нагадаємо, спікер Палати представників Конгресу США Пол Райан прокоментував неоднозначні підсумки переговорів між президентом США Дональдом Трампом і президентом РФ Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: