САП зачитала обвинувальний акт щодо екс-слідчого ГПУ Суса

Читать на русском
Антикорупційний прокурор коротко виклав обвинувальний акт щодо скандального колишнього слідчого ГПУ.
Дмитро Сус і адвокатфото: Судовий репортер

Подільський районний суд міста Києва заслухав обвинувальний акт щодо колишнього заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки-начальника управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генеральної прокуратури України Дмитра Суса.

Про це повідомляє «Судовий репортер», передає «Слово і Діло».

Сус та його адвокат Дмитро Дмитренко погодились на оголошення короткого викладу. Обвинувальний акт зачитував прокурор антикорупційної прокуратури Олег Макар.

В обвинувальному акті йдеться про те, що п'ятим слідчим відділом із розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ розслідувалася справа про нелегальний гральний бізнес.

16 січня 2016 року у період із 1:00 до 9:35 під час обшуку в ресторані «Цар» і готелі «Дружба» Сус знайшов і вилучив 9025 дол., 54 878 грн і 137 782 грн. У подальшому вказані грошові кошти колишній слідчий нібито привласнив.

Також, за версією НАБУ, Сусом присвоєні 8600 грн, які вилучені 20 січня 2016 року за результатами обшуку на вул. Володимирській.

15 квітня 2016 року під час обшуку в ресторані на вул. Набережно-Печерська дорога, 5 Сус якобі заволодів накопичувачем на жорстких магнітних дисках і відеореєстратором Hikvision, який пізніше використав у себе в кабінеті.

Приблизно 20 лютого 2016 року слідчими ГПУ, серед яких був Сус, проведений обшук у Білій Церкві, де вилучені гральні автомати, меблі та інші речі за місцем розташування нелегального грального закладу. Будь-які відомості про обшуки в матеріалах справи, в рамках якої велися слідчі дії, відсутні.

30 жовтня 2016 року в Києві за допомогою невстановленої фізичної особи Сус за 10 тисяч доларів нібито продав ігрові автомати, столи для покеру та рулеток, барні стільці, металеву статую жінки та інші речі, раніше вилучені на обшуках в Білій Церкві. Справа передана до Головного слідчого управління ДФС без речових доказів.

Сусу інкримінується розтрата речових доказів на суму майже 814 тис. грн. Водночас постраждалих у справі немає й цивільний позов ніким не заявлявся.

Крім того, Суса звинувачують у декларуванні недостовірної інформації – він не вказав у декларації користування в 2015 році автомобілем Audi Q7. Власницею була записана його бабуся 1930 року народження. Середня ринкова вартість машини на момент подачі декларації становила 1,2 млн грн, а на момент її придбання в січні 2015 року – 864 тис. грн.

Обвинувачений своєї провини не визнав. За його словами, з обвинувального акта йому незрозуміло, яким чином він здійснював інкриміновані йому правопорушення. Суддя відповів, що це буде встановлено під часрозгляду справи. Сус підтвердив, що готовий надавати свідчення суду, але хоче зробити це в кінці.

Крім того, суд задовольнив клопотання прокурора й продовжив Сусу обов'язки ще на два місяці. Обвинувачений заперечував і переконував, що це не потрібно.

Крім того, він попросив у другій половині серпня дозволити йому виїхати з родиною на відпочинок до Туреччини. За словами Суса, вони з адвокатом уже подавали таке клопотання до Солом'янського суду, але розгляд призначили одночасно з підготовчим засіданням в Подільському суді, тому його довелося відкликати.

В результаті суд продожам раніше встановлені обов'язки: без дозволу прокурора й суду не відлучатися з Хмельницького та Хмельницької області, крім виїзду до Києва для навчання; повідомляти прокурору та суду про зміну свого місця проживання та роботи, а також здати паспорт та інші документи для виїзду за кордон.

Нагадаємо, Сус намагався перенести розгляд його справи до іншого суду.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: