Чим допоможе програма СБУ «Повернись додому» та що робити з амністією?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

У публічному плані, в плані інформаційної війни та інформаційної безпеки програма СБУ «Повернись додому» необхідна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи програму СБУ «Повернись додому» та ситуацію з амністією.

«Підраховувати, скільки людей скористалися програмою, чи використав хтось із бойовиків цю програму для своєї неофіційної реабілітації, дуже складно. Однак, однозначно, ця програма має бути, оскільки з часом, коли окуповані території Донбасу почнуть переходити під юрисдикцію України, нам доведеться щось подібне вживати в плані фільтрації», – зазначив Вовк.

Тому краще починати вже зараз, навіть якщо програмою користуються дуже мало людей чи намагаються використати ті, в кого руки в крові, уточнив він.

На його думку, в цій ситуації важливіша, ніж те, скільки й хто використовує програму, моральна складова, адже надається вже сьогодні можливість повернутися до мирного життя.

При цьому про амністію колишніх бойовиків ітися не може, додав експерт.

СБУ затримала розвідника «ДНР»Співробітники Служби безпеки України затримали в Донецькій області бойовика терористичної організації «ДНР».

Вовк підкреслив, що в нас індивідуальна кримінальна відповідальність, тому кожне провадження повинне мати індивідуальний характер щодо конкретної особи.

«Охоплено багато обставин, які можуть мати значення для кваліфікації злочину, тим більше для санкції щодо тієї чи іншої особи», – пояснив він.

На його думку, варто ухвалити закон про недопущення притягнення до кримінальної відповідальності осіб, задіяних у подіях на сході України, зовсім не тих, хто скоїв злочини середньої тяжкості, тяжкі чи особливо тяжкі.

«Ідеться про злочини, що не є тяжкими. Звичайно, і в індивідуальному порядку можна говорити про те, щоб пом’якшити покарання тим, хто скоїв злочини, які належать до категорії невеликої тяжкості, але не завдали шкоди здоров’ю та значної шкоди суверенітету, територіальній цілісності України», – наголосив фахівець.

За його словами, ситуація складна, тому програма «Повернись додому» має розширюватися.

«В тому числі для того, щоб у подальшому в нас не було проблем із притягненням до кримінальної відповідальності мільйонів людей. Там проживало до чотирьох мільйонів людей. Звичайно, притягнення всіх без розбору до відповідальності не може вкладатися в контекст реінтеграції Донбасу до складу України після звільнення тих територій», – резюмував Василь Вовк.

Як повідомлялось, екс-учасник підконтрольної Росії «ДНР», а нині учасник програми СБУ «Повернись додому» Володимир Бакланов готовий надати свідчення в Гаазі проти Путіна та дій РФ на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: