Амністія бойовиків на Донбасі та її умови: Луценко розповів подробиці

Читать на русском
Юрій Луценко розповів, на кого буде розповсюджена амністія на Донбасі та в яких випадках буде прийнято рішення про помилування.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Україна не надасть загальну амністію бойовикам, які брали участь в конфлікті на Донбасі та кожен випадок розглядатимуть в індивідуальному порядку.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню Bild, передає «Слово і Діло».

«Згідно з українським законодавством, вбивства, тортури, згвалтування, нанесення тяжких тілесних ушкоджень і викрадення не передбачають можливість амністії. Якщо цей пункт Мінських угод повинен бути реалізований, ми будемо розглядати запит кожної людини, яка хоче бути амністована. Якщо суд визначить, що людина не здійснювала перераховані злочини, її можуть помилувати», - пояснив Луценко.

При цьому, уточнив він, якщо 10 тис. російських військових покинуть Донбас і «дозволять нам жити в мирі», залишиться питання, що робити з рештою 40 тисячами сепаратистів.

«На Донбасі не може бути загальної амністії. Я як Генеральний прокурор можу діяти тільки в рамках українського законодавства. Ці 40 тис. бойовиків повинні відмовитися від своєї зброї і подати індивідуальну заявку на амністію. Вони повинні усвідомити свою провину та просити про помилування. Тоді ми будемо розглядати в кожному конкретному випадку, чи є серйозні злочини, які роблять амністію неможливою», - заявив Юрій Луценко.

Як відомо, в Кремлі та представники терористичних організацій «Л/ДНР» регулярно вимагають, щоб Україна прийняла закон про амністію бойовиків. При цьому, наполягають, що без нього неможливо провести вибори на окупованій частині Донбасу.

Нагадаємо, Президент України обіцяє,забезпечити для російських найманців, які готові повернутися додому, контрольований коридор.

Рейтинг відповідальності Петра Порошенка та всі обіцянки доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: