Будапешт дорікнув ЄС через угорців Закарпаття

Читать на русском
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто дорікнув Раді Європи в тому, що та більше стурбована ситуацією з мігрантами, ніж закарпатськими угорцями.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто дорікнув Раді Європи в тому, що та більше стурбована ситуацією з мігрантами, ніж закарпатськими угорцями.

Заява опублікована на сайті угорського уряду, передає «Слово і Діло».

Чому Угорщина втретє зірвала комісію Україна-НАТО та як обійти вето?Засідання Комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС уже втретє не відбулося через вето Будапешта. Навіщо це угорцям та чи можна обійти вето?

Сийярто назвав неприйнятною ситуацію, при якій, за його словами, європейські інститути, підтримувані за рахунок коштів європейських платників податків, більше турбуються через іммігрантів, котрі незаконно прибувають на континент і становлять небезпеку, ніж через національні меншини, які проживають в Європі протягом століть.

«Не може бути так, що європейські інститути більше стурбовані ефективністю захисту угорського кордону і законодавчим пакетом «Стоп Сорос», який спрямований на забезпечення безпеки угорських громадян, ніж питанням закарпатських угорців, чиї права грубо порушуються в Україні», - заявив міністр на конференції по нагоди 20-ї річниці підписання Рамкової конвенції щодо захисту нацменшин і Європейської хартії регіональних мов в Страсбурзі.

Він вимагає, щоб Рада Європи тиснула на Україну з метою забезпечити виконання рекомендацій Венеційської комісії. Також він виступив з критикою на адресу Венеційської комісії, звинувативши її в тому, що вона висуває вимоги з приводу угорського законодавчого пакету «Стоп Сорос», який «спрямований на захист угорських громадян», і при цьому «менш активна щодо чинного законодавства України» .

При цьому Сийярто підкреслив, що захист прав нацменшин - «головний фокус для угорської зовнішньої політики».

Сийярто також повідомив, що в кінці поточного тижня відбудеться міжурядова зустріч високого рівня між представниками України та Угорщини з розбіжностей, які виникли після прийняття у вересні 2017 року нового українського закону про освіту.

Угорський міністр зазначив, що це буде перша зустріч такого рівня з тих пір, як діалог Києва і Будапешта загострився через суперечку навколо українського закону, проте не уточнив деталі майбутніх переговорів.

«На жаль, сьогодні ми втягнуті в конфлікт з нашим сусідньою державою, в якому порушуються права угорців», - сказав Сийярто.

Раніше Угорщина визначилась щодо закону про мову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: