Відбір працівників до ДБР: чи буде зірваний запуск нового органу

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Насправді, йдеться про зовнішню комісію та конкурс на 27 посад до ДБР, а не 138, тому говорити, що буде повністю зведений нанівець весь конкурс та запуск ДБР, не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Олександр Банчук, оцінюючи ситуацію із загрозою зриву конкурсу до ДБР.

«Труднощі виникли ще раніше через те, що ані керівництво ДБР, ані сама кваліфікаційна комісія не знають, хто має встановлювати ці кваліфікаційні вимоги, було навіть різночитання. Директор ДБР не подає, тому що вважає, що сама комісія має встановлювати кваліфікаційні вимоги до осіб, які претендуватимуть на ці посади, а комісія вважає, що це має робити директор», – зазначив Банчук.

Однак уже було обговорення з приводу ДБР, на якому Роман Труба пообіцяв, що вже з осені буде розпочата робота в тому складі, який буде обраний відповідними комісіями, уточнив експерт.

За його словами, є дві комісії – внутрішня та зовнішня.

«Діють внутрішні комісії. Комісія перша та друга відбирають рядових працівників, але на різні посади, до центрального апарату та регіональних підрозділів. Також є зовнішня комісія, яка обирала керівництво ДБР та оголосила конкурс на 27 посад для територіальних підрозділів», – пояснив він.

Внутрішня комісія розпочне роботу в тому складі, який буде зібраний, додав експерт.

«Занепокоєння зовнішньої комісії не змінить процес запуску ДБР. Звичайно, краще, щоб конкурсна комісія провела всі конкурси на всі посади вчасно, але очевидно, що швидко цього не станеться», – підкреслив Банчук.

За його словами, наразі заяви з боку зовнішньої комісії пов’язані ще й із тим, що наступного місяця через відпустки комісія не працюватиме.

«Однак про зрив ітися не може. Зараз відбирають кандидатів на 27 посад, а не на 138. Один конкурс не пов'язаний з іншим. Адже там уже відбувається тестування, проходитимуть перевірки. Навіть якщо будуть обрані частина кандидатів, це не зашкодить запустити ДБР восени», – наголосив фахівець.

При цьому, на його думку, розслідування в повному обсязі навряд чи розпочнуться у вересні.

«Якщо й можна розпочати перші розслідування восени, то в дуже обмеженому порядку. Точно не у вересні, радше кінець жовтня-листопад. Все не так швидко відбуватиметься, як хотілося», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, 20 грудня 2017 року голова Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що у вересні 2018 року будуть відкриті перші кримінальні провадження.

Як відомо, ДБР складатиметься з центрального апарату та 7 територіальних управлінь, де працюватимуть 1500 осіб.

Як повідомлялося, на утримання Державного бюро розслідувань у січні-березні 2018 року витратили 1 мільйон 504 тисячі 273,35 гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: