Війну на Донбасі можна було завершити в 2014 році. Що завадило?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Ще будучи лише кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція не може й не триватиме два-три місяці, що це лише на кілька годин. Режим АТО на Донбасі завершився, але через чотири роки – наприкінці квітня 2018-го, й трансформувався в операцію Об’єднаних сил. Наразі глава держави обіцяє повернути Донбас, а командувач Об'єднаних сил, генерал Сергій Наєв переконаний, що війну на Донбасі Україна могла завершити ще до осені 2014 року.

Політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян підкреслив, що сергій Наєв – перш за все військовий, тому його риторика може бути досить жорсткою.

«Він має робити жорсткі заяви, щоб підтримувати дух як суспільства, так і військових. Це перша призма, через яку варто розглядати цю заяву», – зазначив Саакян.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, на той момент можна було діяти ефективніше.

«Наразі, заднім числом це зрозуміло. Так, не вистачило тоді послідовності, не було зроблено достатніх кроків і після 2014 року, зокрема щодо відповідальності тих, хто був колаборантом, хто працював проти української обороноздатності, хто не виконав власних зобов’язань у межах, яких мав діяти», – уточнив політолог.

Однак у 2014 році ситуація була дуже складною, нагадав він.

На його переконання, завершенню війни завадило відкрите втручання РФ власними військами.

«Поки це була прихована війна, а російські війська були на окупованих територіях без своїх розпізнавальних знаків і з неважкою військовою технікою, безумовно, війну можна було завершити легко», – додав Саакян.

Однак втрутилася Росія зі своєю реактивною артилерією, підкреслив експерт.

«Перш за все обстрілюючи наші війська з території РФ, куди ми не могли відповідати. Інакше була би більш широкомасштабна війна із залученням більш високоточної зброї, авіації тощо. В такому разі ми точно не змогли б протистояти російській потужності за відсутності армії та переважної участі добробатів», – пояснив фахівець.

«Тому Наєв радше робить такі заяви з точки зору сьогоднішнього контексту, потреби зараз підбадьорити українських військових і дати певну надію на повернення територій», – резюмував Олег Саакян.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

За даними «Слова і Діла», три роки тому президент Петро Порошенко також пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону.

Досьє глави держави – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: