Під Харковом створили масштабний козацький мурал

Читать на русском
У місті Чугуєві (Харківська область) з'явився великий настінний малюнок, на якому намальований фрагмент класичної картини.

У місті Чугуєві (Харківська область) з'явився великий настінний малюнок, на якому намальований фрагмент класичної картини Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Depo.

У місті Чугуєві (Харківська область) з'явився великий настінний малюнок, на якому намальований фрагмент класичної картини.

Мурал з'явився на торцевій стіні дев'ятиповерхового житлового будинку за адресою Музейна, 3. Авторами малюнка стала група художників Kailas-V.

Відзначимо, що Чугуїв – рідне місто Іллі Рєпіна, де він народився в 1844 році. Своє полотно «Запорожці пишуть листа...» художник створив у чотирьох примірниках. Його розміри становлять 2,03×3,58 метра. В основу сюжету цієї картини покладений відомий лист українських воїнів туркам, написаний у 1676 році. У цьому повідомленні козаки дали зухвалу відповідь на ультиматум османського султана Мехмеда IV.

Оригінал цього листа не зберігся, однак у 1870-х роках була знайдена його копія. Вона зберігалася у відомого історика Дмитра Яворницького. Якось під час застілля він прочитав листа своїм гостям як курйоз. Серед слухачів тоді був і сам художник Рєпін. Цей епізод змусив його взятися за створення ескізів до картини про козаків. Робота над полотном проходила в період із 1880 до 1891 року.

Як відомо, в останні роки на всій території України почали активно з'являтися десятки муралів на найрізноманітніші теми. Наприклад, наприкінці минулого року в Києві відкрили мурал Іоанну Павлу II. А в 2016 році у Львові був створений настінний малюнок на честь героїв Небесної Сотні. Іноді для роботи над такими розписами запрошуються художники з інших країн.

Раніше в Харкові заарештували терористку, яка намагалася підірвати пам'ятник.

Також нагадаємо, що в Донецькій області вандали розбили пам'ятник герою АТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: