Київський стріт-арт: найвідоміші столичні мурали

Читать на русском

Практика настінних малюнків – не нова для київських вулиць. Традиція прикрашати стіни будівель розписом і мозаїками бере початок із часів Древньої Русі. Проте найбільш активно замальовувати фасади будівель авторськими малюнками, що несуть не лише естетичний чи релігійний контекст, в українській столиці почали в часи Радянського Союзу. Саме тоді численні безликі новобудови почали прикрашати барвистими малюнками, що зображували спортсменів, представників різних професій, природу, Космос, популяризували важливі суспільні явища.

Останніми роками ця традиція отримала новий поштовх до розвитку. Спочатку розмальовування непоказних бокових стін будинків було ініціативою художників-ентузіастів, а згодом мистецтво вуличного малюнку взяли під крило столичні чиновники. Стіни численних київських багатоповерхівок приваблюють художників зі всього світу – ще б пак, стільки простору для творчості! Усе це разом створило умови, коли, один за одним, у різних районах міста на місці сірих порожніх стін почали виникати барвисті розписи. Кияни, що спочатку насторожено ставилися до цієї ідеї, тепер із нетерпінням чекають нових муралів, які щомісяця з’являються в різних точках столиці й миттєво стають місцевими пам’ятками. А їх у столиці України лише за останні кілька років з’явилося більше п’яти десятків, що поступово перетворює місто на велетенську картинну галерею. Ще трохи – й Київ стане Меккою для вуличних художників, а отже – і для поціновувачів їхньої творчості.

Більше про найвідоміші мурали Києва – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, 14 липня комунальники демонтували незаконне кафе, що розміщувалося на першому поверсі столичного Будинку профспілок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: