Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Вовк

Читать на русском
Майже всі обіцянки депутата Віктора Вовка зафіксовані в передвиборчій програмі Радикальної партії.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Вовк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Вовк був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі він також є заступником голови парламентського комітету в закордонних справах. За час роботи депутат дав 23 обіцянки, 10 з яких уже провалив й лише 5 виконав (22%).

Майже всі невиконані Вовком обіцянки – з передвиборчої програми «радикалів». Наприклад, депутат обіцяв, що сім'ї з двома дітьми будуть визнані багатодітними. Але ані він, ані його колеги жодної відповідної законодавчої ініціативи не внесли. Це ж стосується обіцянок запровадити кризовий податок для олігархів і створити громадський антикорупційний корпус.

У квітні 2015 року особисто Вовк обіцяв, що фракція Радикальної партії надішле президенту відкритого листа для вжиття заходів щодо реалізації постанови про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочинів Росії проти українського народу. Але за кілька місяців депутат надіслати листа так і не зважився й обіцянку провалив.

Крім того, згідно з передвиборчою програмою, Вовк мав домагатися зменшення податків на заробітну плату. У грудні 2015 року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який передбачає зниження єдиного соціального внеску. Але нардеп цей документ не підтримав. Таким чином, і цю обіцянку він не виконав.

З обіцянкою домагатися запровадження мораторію на продаж землі Вовк впорався. Він і його фракція регулярно підтримують у Раді відповідний законопроект.

У березні 2016-го нардеп пообіцяв порушити перед Міністерством закордонних справ, Міністерством культури і профільним комітетом питання репатріації останків Ярослава Мудрого. «Репатріація розсіяних по всьому світі національних святинь – один із важливих викликів для української держави в контексті відродження нашої ідентичності та формування сучасної української нації», – вважає Вовк. Виконувати цю обіцянку він взявся із завзяттям: він посилав звернення голові МЗС Павлу Клімкіну, якого просив встановити офіційне місцеперебуваня реліквій (підтвердилося, що вони в Троїцькому соборі УПЦ в США). Крім того, за результатами звернення Вовка до міністра культури Євгена Нищука помічника депутата включили до складу робочої групи з пошуку, ідентифікації та повернення останків Ярослава Мудрого. Також Вовк звертався до посла України в США Валерія Чалого та генерального консула Ігоря Сибіги з проханням всебічного сприяння у вирішенні цього питання.

Ще вісім обіцянок Вовку потрібно виконати до кінця каденції. Перед виборами народний депутат обіцяв сприяти децентралізації влади. У 2015 році парламент розглядав постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади», але Вовк її не підтримав. Тож ця обіцянка все ще в процесі.

«Радикали» й, зокрема, Вовк обіцяли домагатися повернення ядерного статусу України. Наприкінці 2016 року фракція зареєструвала в Раді законопроект «Про визнання таким, що втратив силу, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї». Він досі перебуває в комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: