Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вовк пообіцяв порушити перед МЗС, Мінкультури та парламентським комітетом у закордонних справах питання репатріації останків Ярослава Мудрого

22 березня 2016 року народний депутат України Віктор Вовк пообіцяв порушити питання повернення останків Ярослава Мудрого до України перед Міністерством закордонних справ, Міністерством культури та комітетом Верховної Ради у закордонних справах. Нагадаємо, кілька років тому стало відомо, що під час Другої світової війни останки Ярослава Мудрого було вивезено за кордон, тоді як за офіційною версією вони зберігалися у Софії Київській.
Виконано
Сказано 22 березня 2016 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/Dr.vovk/posts/1538100049819990
  • http://www.istpravda.com.ua/articles/2013/09/30/137267/
  • Лист народного депутата України Віктора Вовка від 8 листопада 2016 року

Результат

8 листопада 2016 року народний депутат України Віктор Вовк повідомив, що надсилав звернення щодо останків Ярослава Мудрого та ікони Миколи Мокрого до міністра закордонних справ Павла Клімкіна, в якому просив встановити офіційне місцезнаходження реліквій, що дало б змогу розпочати процедуру репатріації. Первинна перевірка, проведена відомством, не підтвердила того, що останки перебувають у Троїцькому соборі УПЦ в США. За словами Вовка, МЗС запропонувало розглянути питання повернення зазначених культурних цінностей після його ретельного фахового вивчення профільними установами.

Крім того, за результатами звернення Вовка до міністра культури Євгена Нищука, помічника депутата Дениса Носенка було включено до складу робочої групи Мінкулькури з пошуку, ідентифікації та повернення останків Ярослава Мудрого та ікони Миколи Мокрого до України.

У липні 2016 року, під час візиту до США, Віктор Вовк звернувся до посла України Валерія Чалого та генерального консула Ігоря Сибіги з проханням усілякого сприяння у вирішенні зазначеного питання.

Пізніше Вовк ще раз звернувся до Павла Клімкіна, щоб той надав офіційні роз’яснення щодо нормативно-правової бази Сполучених Штатів, що регламентують порядок подання реституційних вимог. МЗС своєю чергою дало відповідне доручення посольству України в США, де це питання наразі опрацьовується.