Стало відомо, чому суд повернув справу Мартиненка

Читать на русском
Колегія суддів Шевченківського райсуду докладно описала причини повернення обвинувального акта щодо колишнього парламентарія.
Микола Мартиненко

Суд повернув Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі звинувачувальний акт у справі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка через не відповідності вимогам Кримінального процесуального кодексу.

Про це йдеться в мотивувальній частині ухвали колегії суддів Шевченківського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Судовий репортер».

Зокрема, колегія суддів вказала, що Мартиненку та Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом», але не зазначено місце вчинення злочину чи неможливість його встановлення.

У висунутому Мартиненку та Василькову обвинуваченні щодо «Енергоатому» йдеться про заволодіння 6 400 777,5 євро (на день зарахування на рахунок - 69 579 146 грн 30 коп.). Водночас в обвинувальному акті зазначено, що злочином, що інкримінується Мартиненку і Васильков, спричинено тяжкі наслідки, що призвели до втрати активів ДП «НАЕК «Енергоатом» 6,4 млн євро.

«Обвинувальний акт містить суттєві суперечності щодо розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням», - сказано в ухвалі суду.

У викладі обставин злочину йдеться про заволодіння коштами «Енергоатому» в особливо великому розмірі та не міститься посилання на спричинення тяжких наслідків у вигляді втрати активів. При цьому розмір шкоди зазначено не в національній валюті України.

Також в обвинувальному акті в епізоді про заволодіння коштами «Енергоатому» йдеться про залучення Мартиненком до злочину громадян Скаленка і Святненка. Водночас в обвинувальному акті не сказано, що ці особи є обвинуваченими. Додамо, що Святненка НАБУ затримало лише 27 лютого і щодо нього досі триває досудове розслідування, а Скаленко перебуває в розшуку, місце його перебування не встановлено.

Суд звернув увагу, що місцем завершення найбільш тяжкого злочину, який інкримінується Мартиненку та Журилу, щодо заволодіння коштами «СхідГЗК», вказане місто Київ, без конкретної адреси. На думку суду, таким чином місце фактично не визначено. Якщо місце злочину встановити неможливо, про це слід було зазначити. Відтак суд вирішив, що позбавлений вирішити питання щодо підсудності справи Шевченківському суду Києва. А порушення правил підсудності є підставою для скасування судового рішення.

Також, на думку суду, у викладі обвинувачення щодо Мартиненка і Журила не знайшли свого підтвердження кваліфікуючі ознаки за ч.3 ст.209 КК - відмивання грошей організованою групою або в особливо великому розмірі.

Крім того, в акті йдеться про причетність до злочинів Вольфанга Ейбергера, Марії Ляпіш і Євгена Буги, щодо яких відсутні обвинувальні вироки, які набули законної сили. А тому згадування їх імен в обвинувальному акті є порушенням презумпції невинуватості і права на справедливий суд.

Антикорупційна прокуратура може подати апеляцію на це рішення суду протягом 7 днів.

З цього приводу є також окрема думка одної із суддів з колегії. Її можна буде дізнатися наступного тижня.

Нагадаємо, САП скерувала до суду обвинувальний акт у справі Мартиненка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: