Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Вінник

Читать на русском
Нардеп Іван Вінник поки виконав лише шість обіцянок із 20. Частина з них стосувалася голосувань за кадрові питання, ще частина – повернення грошей Януковича.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Вінник (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Вінник був обраний до Верховної Ради за виборчим округом №184 (Херсонська область) у листопаді 2014 року. Зараз він також є головою тимчасової слідчої комісії Ради для проведення розслідування за фактами розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави в період із 2004 до 2017 року. За час своєї каденції Вінник дав 20 обіцянок, 6 з яких виконав (30%) і стільки ж провалив.

У липні минулого року депутат обіцяв, що Верховна Рада не піде на канікули, поки не ухвалить рішення щодо законопроекту щодо реінтеграції Донбасу. Однак 14 липня спікер парламенту Андрій Парубій оголосив закритою VI сесію ВР восьмого скликання й депутати спокійно розійшлися, хоча законопроект так і не розглянули. Тож із цією обіцянкою Вінник не впорався.

У 2015 році Вінник збирався разом із колегами з Радикальної партії внести зміни до законодавства з питань працевлаштування демобілізованих, зокрема, до патрульної поліції. Але обіцяні зміни до Ради так і не були внесені.

Навесні 2016 року відбулося скандал, пов'язаний із публікацією американського видання The New York Times, де була жорстко розкритикована політика президента України Петра Порошенка. У статті також згадувався генеральний прокурор Віктор Шокін, якого видання назвало «символом української корупції». Також Порошенка закликали відновити на посаді Давида Сакварелідзе. «Це шановане видання. І хтось дав їм інформацію, яка не відповідає дійсності. Це буде підтверджено не лише українською Генеральною прокуратурою, яка має певний рівень довіри, а й британськими фахівцями, які, я сподіваюся, сприймаються виданням The New York Time як компетентні. Ми (комітет Ради з питань національної безпеки – ред.) будемо вимагати спростування статті», – так скандал прокоментував Вінник. Але свого слова депутат не дотримав: відповідно до протоколів засідань комітету, ця тема не порушувалася.

Вінник виконав низку обіцянок, пов'язаних із голосуваннями кадрових питань у Раді. В лютому народний депутат пообіцяв, що фракція БПП підтримає призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України. Колеги Вінника не підвели – фракція дала 128 голосів.

Таку ж обіцянку Вінник давав щодо подання про відставку голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка. В результаті фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 104 голоси, відставка Наливайченка була ухвалена.

Наприкінці 2016-го нардеп заявив, що не підтримуватиме відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова: «Я не підтримуватиме зараз відставку Авакова. Звичайно, я на 100% не погоджуюся з тим, що зараз відбувається в системі МВС, але, на мою думку, зараз звільнення Авакова буде більшим злом, ніж ми будемо зараз спільно вимагати від Міністерства внутрішніх справ діяти ефективно». В листопаді минулого року відповідну постанову винесли на голосування Ради й Вінник виступив проти, виконавши свою обіцянку. Постанова необхідної кількості голосів не набрала.

Ще вісім обіцянок у депутата залишаються в процесі виконання. В перспективі Вінник готовий голосувати за скасування свята 8 березня. Крім того, він пообіцяв підтримувати всі подання генерального прокурора про зняття депутатської недоторканності. Влітку минулого року він проголосував за подання на Євгена Дейдея, Андрій Лозового, Олеся Довгого, Максима Полякова та Борислава Розенблата, а в цьому березні – за подання на Надію Савченко.

У своїй передвиборчій програмі Вінник обіцяв, зокрема, працювати над підвищенням пенсії до прожиткового мінімуму. Поки нардеп лише проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», згідно з яким пенсії перерахували 10 мільйонам осіб.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: