Чи може НАТО допомогти й захистити Україну?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Україні немає чого очікувати від цього саміту. Очікувати може лише одна держава – Македонія, щодо якої є визначеність з приводу початку процедури членства в Альянсі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи початок саміту Україна-НАТО.

«Україні ще раз скажуть, що вона є найближчим союзником НАТО, ще раз запевнять, що допомагатимуть і захищатимуть. Дадуть якісь запевнення, але не більше. З українською делегацією зустрінуться окремо, проведуть окремий саміт Україна-Грузія-НАТО, але при цьому жодних перспектив Києву не нададуть», – зазначив Бондаренко.

За його словами, статус аспіранта – це вигаданий нами самими передусім статус, якого немає в статуті.

«Такий статус не передбачений нормами НАТО й жодними документами НАТО. Так само можна говорити про статус абітурієнта. Не більше», – підкреслив політолог.

Як пояснив експерт, насправді вся суть у тому, що Альянс нічим не може допомогти Україні в принципі.

Він уточнив, що наразі існує серйозна криза самого Альянсу, є проблеми всередині НАТО.

«Сам Альянс досі не визначився, куди рухатися далі, як розвиватися, немає домовленостей щодо перспектив НАТО. Є питання взаємодії американських та європейських партнерів, є питання фінансування НАТО, питання того, чи потрібне НАТО взагалі, якщо розвиватиметься проект PESCO», – пояснив Бондаренко.

НАТО саме перебуває в стані кризи, є багато актуальних питань, і в жодному з них Україна не є гравцем. Відповідно, питання в тому, чим Україна може бути корисною зараз НАТО? Відповіді немає.

Говорити про те, що НАТО заступатиметься за Україну, не доводиться, адже Україна не є членом Альянсу, додав він.

«В Україні є внутрішній конфлікт, ми маємо конфлікт з усіма майже сусідами за периметром, при цьому величезна кількість проблем всередині самої держави. На сьогодні ми не відповідаємо стандартам НАТО. Говорити про захист та членство в НАТО не доводиться», – констатував експерт.

На його думку, спільні військові навчання можна лише вітати, адже вони дійсно підвищують боєздатність, створюють певні основи для системи колективної безпеки.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Це правда. Відпрацьовуються певні навички, моменти взаємодії, йде обмін досвідом. Проте не варто перебільшувати військові навчання як фактор зближення з НАТО. Від декларації щодо намірів членства до самого членства в НАТО величезна прірва», – резюмував Кость Бондаренко.

За даними «Слова і Діла», президент Петро Порошенко 24 листопада 2014 року запевнив, що рішення про вступ України до НАТО ухвалюватиметься на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: