Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Хомутиннік

Читать на русском
Нардеп Хомутиннік виконав 40 відсотків обіцянок. До кінця каденції він запевнив, що не голосуватиме за церковні законопроекти та що Відродження проведе відкриті праймеріз щодо лідера партії на майбутніх президентських виборах.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Хомутинник (депутатська група «Відродження»).

Віталій Хомутинник був народним депутатом IV-VIІ скликань. У листопаді 2014 року він був обраний до парламенту від одномандатного виборчого округу №171 (Харків, Фрунзенський район). Політик дав 19 обіцянок, з яких виконав 42%. Якщо ж говорити про його запевнення, що стосуються нинішньої каденції, то нардеп дав 15 обіцянок, з яких втілив у життя 40%.

Не зміг Хомутинник виконати передвиборчу обіцянку запровадити сучасну комунальну реформу, яка дозволила б контролювати постачальників послуг. Із двох законопроектів про запровадження мораторію на підвищення тарифів ЖКГ один був відправлений на доопрацювання, другий – знятий із розгляду. Ще одна законодавча ініціатива щодо пільг з оплати житлово-комунальних послуг із серпня 2016 року опрацьовується в профільному комітеті Верховної Ради.

У листопаді 2017 парламент підтримав у повторному другому читанні проект закону «Про житлово-комунальні послуги». Законопроектом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг – на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику. Хомутиннік був відсутній на голосуванні.

Також провалив нардеп обіцянку про те, що депутатська група «Відродження» не підтримає запропонований Кабміном проект Податкового кодексу.

«Щодо проектів законів, які були подані цього тижня, то за Податковий кодекс, який був поданий урядом, партія «Відродження» не голосуватиме, тому що в цьому проекті знищується система спрощеного оподаткування, знищується фактично аграрна галузь, перераховуються основні податки, наприклад, податок на нерухомість, який не лише збільшується, а ще й запроваджується податок на ферми, заводи, цехи, які не працюють. Це також вдарить по промисловості, яка фактично вже добита.

Тому Податковий кодекс, який доопрацьовується, ми будемо дивитися в остаточній редакції. Якщо будуть викреслені позиції щодо «спрощенців», а це біля мільйона приватних підприємців, які вже неодноразово виходили на Майдан і захищали своє право. Це аграрна галузь, фіксований податок. Не можна піднімати податок на нерухомість для селян. Щодо спрощеного податку має бути окрема дискусія», – заявив Хомутиннік на Погоджувальній раді в грудні 2015 року.

Однак коли справа дійшла до голосування змін до Податкового кодексу в 2016 році, депутатська група підтримала зазначене рішення майже повним складом.

Не впорався Хомутиннік з обіцянкою про те, що депутатська група «Економічний розвиток» внесе поправки до закону про зняття недоторканності з депутатів і суддів.

«Ми виступаємо за скасування недоторканності для всіх, в тому числі й для президента. А в запропонованому президентом законопроекті йдеться лише про скасування депутатської та суддівської недоторканності. Ми будемо пропонувати поправку в тому, щоб усі були рівні перед законом, у тому числі й президент», – пообіцяв Хомутиннік на сторінці депутатської групи «Економічний розвиток» у Facebook.

У лютому 2015 року Верховна Рада вирішила скерувати до Конституційного суду законопроект, що стосується зняття недоторканності з народних депутатів України та суддів. Тим часом у березні того ж року була створена нова депутатська група «Відродження», куди перейшли 19 представників депутатської групи «Економічний розвиток». Таким чином, остання припинила своє існування в складі парламенту VIII скликання.

Після того, як КСУ визнав проект закону про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів таким, що відповідає Конституції, в липні 2015 року Верховна Рада визначила порядок подальшої роботи над законопроектом. До 17 серпня депутати мали подати пропозиції та поправки до документа. Однак до 4 листопада 2015 року нардепи з «Відродження» не подали жодної поправки до згаданого законопроекту.

Як і обіцяв Хомутиннік, «Відродження» не голосувало за медичну реформу. Нардеп виконав програмну обіцянку домогтися гідного пенсійного забезпечення, підтримавши законопроект про перерахунок пенсій. Також він голосував за бюджет-2017, який передбачав збільшення пенсій.

Нардеп домігся виділення додаткових коштів із держбюджету для фінансування будівництва та реконструкції дитячих садків у Харкові, в 2017 році в місті були відкриті два нових дитячих садки. Раніше Хомутиннік виконав запевнення, що «Відродження» ініціює зміни до держбюджету в питанні збільшення держсубвенцій. Парламент підтримав пропозицію нардепа від «Відродження» Андрія Шипко про збільшення фінансування соціально-економічного розвитку регіонів на 350 мільйонів гривень.

До кінця каденції нардепу належить виконати ще 6 обіцянок. Хомутиннік запевнив, що «Відродження» не голосуватиме за «церковні» законопроекти.

Також нардеп заявив, що партія «Відродження» братиме участь у найближчих президентських і парламентських виборах. Він запевнив, що партія проводитиме відкриті праймеріз щодо лідера партії. За його словами, планується виставити кілька кандидатур: хто стане найбільш рейтинговим, той і буде лідером партії. Це відбудеться ближче до виборів.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: