Україна зіткнулася із загрозою браку питної води. Що сталося?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зупинився завод «Дніпроазот», який виготовляє рідкий хлор, що використовують для знезараження питної води.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву «Київводоканалу» про те, що низка міст може залишитися без води через брак рідкого хлору.

«Причина зупинки заводу у високих цінах на газ для промисловості, в тих схемах, які використовувалися до цього «Укрнафтою» та «Дніпроазотом». Адже «Укрнафта» поставляла туди газ за ціною, яка потім приводила до збитків у «Дніпроазоті», – зазначив Марунич.

Ситуація якщо не зовсім критична, то щонайменше дуже насторожує, оскільки «Дніпроазот» – єдиний виробник хлору в Україні, підкреслив він.

«Якщо підприємство стоїть, потрібно знайти інше джерело поставок хлору. Є водоканали, які, звичайно, можуть якимись альтернативними методами знезаражувати воду, але їх не так багато», – уточнив експерт.

На його думку, в цій ситуації на Коломойському також лежить певна провина, оскільки завод входить до бізнес-групи «Приват».

«Укрнафта» орендувала цех із виробництва аміаку на заводі, це давало можливість підприємству працювати, а потім вони передавали цей аміак за ціною, набагато нижчою за ринкову. Підприємство несло збитки», – пояснив він.

У цій ситуації, якщо завод не відновить роботу, то з альтернативних варіантів може бути імпортування, додав експерт.

«Якщо брати найближчі країни, то очевидно, що хлор виробляється в Росії, тому що в них, на відміну від України, працює велика хімічна промисловість. Але чи ухвалять таке рішення? Звичайно, є й інші країни. Наприклад, Білорусь. Але, скоріш за все, закупатимуть у РФ, оскільки в нас будувалися однакові системи водопостачання та однакові вимоги до них», – резюмував Дмитро Марунич.

Додамо, 6 липня в «Київводоканалі» повідомили, що на деяких підприємствах залишків хлору залишилося на період від тижня до 20 діб.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко пообіцяв зробити так, щоб воду в Києві можна було пити з-під крана без шкоди для здоров'я. Ще чотири роки тому він назвав одним зі своїх пріоритетів впровадження нових екологічно чистих технологій очищення води.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: