Порошенко затвердив закон про валюту

Читать на русском
Новий закон про валюту та валютні операції набуде чинності після піврічного перехідного періоду.

Президент Петро Порошенко підписав закон про валюту.

Як передає «Слово і Діло», про це в середу, 4 липня, він повідомив у Twitter.

У НБУ пояснили, коли почне діяти закон про валютуЗакон набуває чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

«Підписав закон «Про валюту і валютні операції». Це ще один акт економічної свободи й наша спільна перемога», – написав президент.

Як повідомляє прес-служба глави держави, підписання закону відбулося під час зустрічі Порошенка з представниками бізнесу. Також під час зустрічі президент вніс до парламенту закон про податок на виведений капітал.

Зазначимо, закон запроваджує новий режим валютного регулювання. Документом передбачене визначення категоріально-термінологічного апарату валютного регулювання, встановлення загального режиму проведення валютних операцій на території України, деталей здійснення валютних операцій (зі встановленням винятків за розрахунками, які можуть здійснюватися на території України в іноземній валюті), проведення операцій із торгівлі валютними цінностями, транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей.

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

Закон замінить застарілий декрет Кабінету міністрів про систему валютного регулювання і валютного контролю 1993 року й передбачає принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

Закон набуде чинності наступного дня після його публікації й буде введений у дію через сім місяців перехідного періоду, за шість з яких Національний банк доопрацює свої нормативно-правові акти та оприлюднить їх для завчасного ознайомлення. Зокрема, за новим законом банки зможуть проводити валютні операції без додаткових ліцензій, бізнес – отримувати кредити в нерезидентів без їхньої реєстрації, а громадяни отримають можливість інвестувати кошти за кордон без індивідуальних ліцензій НБУ.

Також закон скасує встановлений для бізнесу максимальний термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами в межах 180 днів і санкції за порушення у вигляді штрафу в розмірі 100% від суми операції та заборони на проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Окрім того, новий закон скасує валютний контроль дрібних розрахунків, залишивши тільки чинний фінансовий моніторинг операцій із сумою від 150 тис. грн.

Верховна Рада ухвалила закон про валюту 21 червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: