Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Велікін

Читать на русском
Олег Велікін пройшов до парламенту тільки в квітні 2016- го. За два роки з 10 своїх обіцянок він виконав чотири.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Велікін (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Велікін був обраний до Верховної Ради в квітні 2016 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Всі 10 обіцянок депутата – з програми «Блоку Петра Порошенка», він виконав лише чотири (40%) і одне провалив.

Як і багато інших його колег по фракції Велікін не впорався з обіцянкою про те, що влада в областях буде належати виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. У минулому році він підтримав законопроект, яким скасовуються конкурси на посади глав місцевих адміністрацій та їх заступників, а також голів РДА. Тепер глав обладміністрацій знову призначає президент, що прямо суперечить передвиборчій обіцянці.

Виконав депутат обіцянку добиватися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді Велікін підтримав за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає, зокрема, запровадження механізму обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Також Велікін обіцяв домогтися істотного збільшення витрат на модернізацію і посилення Збройних сил та інших структур. Він виконав свою обіцянку, проголосувавши в 2016 році на державний бюджет-2017, в якому на оборону було передбачено 130 млрд гривень або 5% від ВВП.

Ще п'ять програмних обіцянок Велікіну залишилося виконати. По жодній з них він ще не досяг якихось успіхів. Йдеться, зокрема, про обіцянку домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки, добитися перетворення Антимонопольного комітету в ключовий економічний регулятор і домагатися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого і середнього бізнесу.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: