Обійтися доганою без звільнення: як можуть покарати Холодницького?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Наразі ми маємо висновок члена КДКП, який розглянув саму заяву щодо можливих правопорушень з боку Холодницького, яка була подана ГПУ та НАБУ. Опитали Холодницького, інших фігурантів, досліджені матеріали.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи висновок Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо Холодницького.

Справа керівника САП: що пропонує КДКП?

«У висновку зазначено, що член КДКП пропонує визнати, що правопорушення прокурорської етики з боку Холодницького передбачає три дисциплінарні санкції – догана, заборона на рік просуватися на службі та звільнення», – зазначив Малишев.

Однак, попри те, що правопорушення є грубим, рекомендується застосувати догану, уточнив він.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянкиГолова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.

Експерт додав, що таку норму пропонують через те, що згідно із законом про прокуратуру, є спеціальна процедура звільнення прокурора.

За його словами, йдеться не лише про Холодницького, а й про посадових осіб САП.

«Вказано, що звільняти їх можна за певних обставин – стан здоров'я, власне бажання чи скоєння злочину. Тому рекомендована догана. Висновок розглядатиметься КДКП знову. У змагальному процесі комісія вирішуватиме й голосуватиме, яку санкцію застосувати до Холодницького», – пояснив Малишев.

Експерт звернув увагу, що при цьому зараз майже не помічають іншої важливої норми закону.

За його словами, закон про прокуратуру взагалі в частині припинення повноважень із різних причин має надмірну кількість термінів, що вносить плутанину. Наприклад, у законі вказано, що крім дисциплінарних санкцій, є ще припинення повноважень на посаді прокурора, але це не санкція.

«При цьому, з іншого боку, закон дозволяє КДКП припинити повноваження прокурора, в тому числі керівника САП, у разі, якщо він вчинив грубий дисциплінарний проступок», – підкреслив він.

Як покарати Холодницького?

На його думку, з огляду на це, не беручи до уваги, чи є правопорушення грубим, адже тут також питання, оскільки висновок має не обов’язковий характер для комісії, а рекомендаційний, комісія вагатиметься між двома варіантами.

«По-перше, можуть узагалі закрити провадження щодо Холодницького, без будь-яких санкцій. Так, це малоймовірний, але також варіант. Наприклад, якщо Холодницький принесе якісь матеріали на засідання чи ще щось вигадають, у такому разі закриють справу», – наголосив Малишев.

Ще один варіант, найбільш імовірний, – накласти санкцію. Судячи з усього, це буде догана або встановлять припинення повноважень на посаді прокурора, що прирівнюється до звільнення, додав він.

ГПУ та НАБУ проти САП: хто насправді порушив закон

Насправді, ГПУ та НАБУ пред’являть плівки, але ці записи є негласними слідчими діями, які були в рамках кримінального провадження й здійснювалися за ухвалою суду. Проте Кримінальний кодекс забороняє використовувати ці матеріали за межами кримінального провадження, уточнив експерт.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

«Тому якщо вже слідувати закону повністю, то є дуже великі питання, на якій підставі НАБУ та ГПУ дістали ці матеріали та передали їх КДКП. Адже те, що робить кваліфікаційна комісія, не кримінальний процес, а дисциплінарне провадження», – пояснив фахівець.

Водночас прослуховування як негласні слідчі дії дозволене не до всіх злочинів, а лише до тяжких та особливо тяжких.

За його словами, сфера застосування обмежена навіть у кримінальному процесі, тому є запитання до НАБУ та ГПУ.

Що далі?

Якщо буде санкція у вигляді припинення повноважень, то Холодницький оскаржуватиме це у Верховному суді, припустив експерт.

«Там Холодницький обов’язково порушить питання про те, чому його притягли до відповідальності на підставі матеріалів негласних слідчих дій, які можуть використовувати лише в кримінальному процесі», – підкреслив він.

Наразі Холоднницький уже почав оскаржувати рекомендаційний висновок прокурорів, нагадав фахівець.

«Тому засідання, яке планувалося на кінець липня, можуть перенести, адже йдуть слухання. Скоріш за все, КДКП на підставі цього відкладатиме засідання та розгляд», – резюмував Борис Малишев.

Як повідомляється, засідання КДКП щодо Холодницького відбудеться 26 липня.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

Як директор НАБУ Артем Ситник виконує обіцянки – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: