Блокування сайтів: що пропонують українцям та які зміни потрібні

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Чи потрібен такий закон, який дозволятиме терміново блокувати сайти з метою припинити злочин у досудовому порядку? Так, потрібен. На четвертому році війни це навіть запізніла норма.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

Експерт уточнила, що в законопроекті передбачені два шляхи блокування сайтів.

«По-перше, слідчий чи прокурор звертаються з клопотанням до суду про дозвіл тимчасового блокування. По-друге, слідчий чи прокурор спочатку самі ухвалюють рішення про блокування, а потім негайно й невідкладно звертаються до суду за дозволом. Тобто до суду потрібно звертатися в будь-якому разі», – констатувала вона.

Юрист зазначила, що в другому випадку утворюється розрив у часі, тобто блокування вже фактично реалізоване, а дозволу суду ще немає.

Однак, за її словами, такий розрив у часі може складати не більш ніж 48 годин.

Які соцмережі та сайти блокують у різних країнах світу?В Україні блокуються соцмережі країни, яка почала проти неї збройну агресію і проводить масовану інформаційну кампанію на підтримку своїх дій: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, з яких причин і які сайти блокуються в інших країнах.

«При тому, якщо суд не дозволить блокувати, то вдруге слідчий або прокурор не зможуть реалізувати блокування. Крім цього, слідчий або прокурор зобов’язані попередити власника сайту про заплановане блокування. По-третє, «досудове» блокування можливе лише у виняткових випадках», – пояснила експерт.

На її переконання, слід прописати в законі відповідальність правоохоронців у разі, якщо суд визнав безпідставним тимчасове блокування сайту й не надав на це дозволу.

«Тоді нехай правоохоронці самі вирішують, іти відразу до суду чи доказова база настільки якісна, що можна взяти на себе відповідальність і заблокувати сайт до рішення суду», – резюмувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, Верховна Рада включила до порядку денного законопроект №6688 про позасудове блокування сайтів.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, які соцмережі та сайти блокують у різних країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: