Мін'юст шукає радника для стягнення штрафу АМКУ з «Газпрому»

Читать на русском
Мін'юст має намір залучити юридичного радника для виконання рішення українського суду в іноземних юрисдикціях про сплату Газпромом 172 мільярдів гривень.

Мін'юст має намір залучити юридичного радника для визнання й виконання рішення українського суду в іноземних юрисдикціях про сплату «Газпромом» 172 мільярдів гривень за порушення законодавства про захист економічної конкуренції за рішенням АМКУ.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в проекті рішення Кабінету міністрів про дозвіл Мін'юсту застосувати переговорну процедуру, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«Газпром» подав новий позов проти «Нафтогазу»Газовий монополіст Газпром подав новий позов на розірвання чинних контрактів на поставку і транзит газу в Україну.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, на сьогодні сума стягнутих із «Газпрому» коштів на території України становить 72,8 млн грн в основному за рахунок акцій і дивідендів компанії «Газтранзит».

Юррадник здійснить аналіз можливості визнання та звернення до виконання рішення українського суду в Нідерландах і Великій Британії.

Нагадаємо, що в січні 2016 року АМКУ оштрафував «Газпром» на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Пізніше сума штрафу зросла вже до 172 млрд грн (близько $6,4 млрд) за рахунок пені за його несплату. Це рішення було кілька разів підтверджене українськими судами.

Восени минулого року Верховний суд України відмовився приймати заяву «Газпрому» про перегляд ухвали Вищого господарського суду, яким підтверджене рішення судів нижчих інстанцій про штраф у розмірі 172 млрд грн.

Уже почався арешт активів, що належать «Газпрому» в Україні. До їх переліку потрапило майно компаній «Газпром збут Україна» та «Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України», а також акції Інституту «ПівденНДІГіпрогаз» і «Газтранзиту».

«Газпром» не визнає правомірність накладення штрафу й вважає ці дії України порушенням його прав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: