Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ольга Червакова

Читать на русском
Нардеп Червакова виконала 58 відсотків обіцянок. До кінця каденції їй треба втілити в життя шість передвиборчих обіцянок БПП і одну свою – більше ніколи не балотуватися в нардепи.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ольга Червакова (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Журналістка Ольга Червакова стала народним депутатом в листопаді 2014 року. За цей час вона дала 19 обіцянок, з яких 11 виконала і одну – провалила. Їй належить втілити в життя ще 7 запевнень. На сьогоднішній день вона виконала 58% обіцянок.

Єдина невиконана обіцянка Червакової – що влада в областях буде належати виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми – записана в передвиборчій програмі БПП. Нардеп не підтримала проект закону щодо деяких питань проходження державної служби. Цим законом голови місцевих державних адміністрацій та їх заступників, а також голови РДА виводяться з дії закону про держслужбу. Скасовуються конкурси, якими їх призначали, і вони повертаються в орбіту виключно президентського впливу. Таким чином, голови державних адміністрацій знову призначаються виключно президентом України, що суперечить передвиборчій обіцянці народних депутатів від фракції БПП.

Як і обіцяла, Червакова вимагала притягнення до відповідальності керівника Донецької ВЦА Павла Жебрівського через те, що жителів Красногорівки не забезпечили буржуйками і вугіллям замість зруйнованого газопроводу.

«Якщо протягом місяця жителів Красногорівки не забезпечать приладами для опалювання будинків, я вимагатиму відповідальності для керівника Донецької ВЦА Павла Жебрівського. Бо бездіяльність і байдужість дістали. Два місяці триває моє листування з цією ВЦА з простого питання: забезпечте людей альтернативними видами опалення.

Другий рік поспіль в місті не розпочинається опалювальний сезон, бо зруйновано газопровід. Торік під час зимових холодів в Красногорівці замерзло насмерть 11 осіб. Напередодні опалювального сезону 2015-16 рр людям обіцяли два пункти обігріву, але вони досі відсутні», – написала Червакова на своїй сторінці в Facebook.

У листопаді 2016 року вона звернулася до Президента України Петра Порошенка щодо притягнення до відповідальності посадових осіб і голови Донецької обласної ВГА Жебрівського. Документ знаходиться на розгляді в АПУ.

Також Червакова домоглася, щоб акція «Не продаємося!» в Коцюбинському тривала до виборів до селищної ради.

«Я ініціювала цю акцію, розуміючи: перемога громади в Верховній Раді може обернутися поразкою, якщо скласти руки і дати прийти до влади тим самим кримінальним кланам, які й надалі тероризуватимуть регіон», – написала вона в Facebook.

Нагадаємо, весною 2016 року громада селища Коцюбинське під час віче прийняла рішення про суспільну люстрацію депутатів селищної ради. В рамках акції «Не продаємося!», активісти роздавали листівки з нагадуванням про кримінальну відповідальність за продаж свого голосу на виборах. За результатами виборів, Коцюбинська селищна рада оновився на 46% – 4 активіста, які були депутатами, зберегли мандати, стара команда партії «Нові обличчя» втратила 6 мандатів.

Також Червакова, як і обіцяла, винесла на розгляд Комітету з питань свободи слова питання про відкриття кримінального провадження проти журналістів, які знімали в селищі Лісники Обухівського району Київської області елітні будинки. Із заявою про «втручання в приватне життя» в місцеву поліцію звернулася дружина заступника міністра внутрішніх справ Авакова, Варвара Чеботар, біля будинку якої було скоєно напад на знімальну групу телеканалу ZIK.

Ще сім не виконаних обіцянок мають досить примарну перспективу, за винятком, хіба що одного – про те, що Червакова більше ніколи не буде балотуватися в нардепи.

«Ще на вході до Верховної Ради я сказала, що я депутат одного скликання. Я не хочу ні в список, ні на округ», – запевнила вона в одному з інтерв'ю.

Ще шість обіцянок зафіксовані в передвиборчій програмі БПП і навряд чи будуть виконані протягом нинішнього скликання. Нічого не зроблено партією й самою Черваковою, щоб домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Також невтішна доля запевнення, що БПП доб'ється перетворення Антимонопольного комітету в ключовий економічний регулятор. Кілька законопроектів безуспішно очікують своєї черги в парламенті.

Аналогічна ситуація з законопроектом про позбавлення народних депутатів недоторканності. Червакова обіцяла голосувати, але ось проект закону все ніяк не потрапить до порядку денного Ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: