Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Чепинога

Читать на русском
Народний депутат України Віталій Чепинога виконав лише три обіцянки з 16, а провалив уже шість.
Віталій Чепинога

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Чепинога (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Чепинога був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Депутат дав 16 обіцянок, виконав лише три (19%) й провалив шість.

З нечисленних виконаних Чепиногою обіцянок – обіцянка підписати проект постанови про висловлення недовіри генеральному прокурору Віталію Яремі. «Роботу генерального прокурора вважаю незадовільною й виступаю за його відставку. В парламенті існує ініціативна група зі збору підписів із цього приводу. Очолює її, наскільки мені відомо, Єгор Соболєв. До сьогодні він до мене з такою пропозицією не звертався. Звернеться – підпишу», – заявив Чепинога 16 січня 2015 року. Того ж дня Соболєв оприлюднив списки депутатів, які поставили свій підпис, серед них був і Чепинога.

Виконав нардеп і обіцянку внести до Верховної Ради законопроект про посилення умов надання статусу учасника антитерористичної операції. Законопроект Чепинога вніс разом із Мустафою Найємом.

У березні 2016 року Чепинога заявляв, що планує вийти з фракції «Блоку Петра Порошенка». «Думаю, потрібно якось підтримати морально Фірсова та Миколу. А як? Коротше, офіційно заявляю про вихід із фракції БПП як ублюдочної, тупої структури», – сказав депутат. Але за місяць відповідну заяву так і не подав і свою обіцянку провалив.

З останнього, що не виконав Чепинога, – не зареєстрував у Раді законопроект про заборону на телебаченні реклами «сумнівних» медичних препаратів і ліків. «Завтра внесу законопроект про заборону реклами на ТБ усіляких сумнівних медичних препаратів, таблеток і мікстур. Тому що це просто пекло якесь, ніде в світі немає такого шарлатанства», – говорив нардеп. Але обіцяний документ у парламенті не з'явився.

Також депутат не голосував за законопроект про суспільне телебачення та радіомовлення, хоча в передвиборчій програмі БПП є обіцянка домогтися створення громадського телебачення. Не голосував він і за проект Виборчого кодексу, хоча має домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками, а новий кодекс це передбачає.

До кінця каденції Чепинозі потрібно розібратися ще із сімома обіцянками. На початку 2015 року народний депутат обіцяв, що ніхто в Україні не буде безкарно рубати ліс. Через кілька місяців парламент ухвалював законопроект щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді, але Чепинога під час голосування був відсутній.

Також, згідно з програмою, Чепинога має домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Поки щодо роботи АМКУ були ухвалені три законопроекти, нардеп підтримав лише один – щодо прозорості рішень відомства.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: