У Мексиці проходять вибори президента і парламенту

Читать на русском
У Мексиці проходять вибори президента, 500 депутатів нижньої палати Конгресу і 128 сенаторів.

У Мексиці проходять вибори президента, 500 депутатів нижньої палати Конгресу і 128 сенаторів. На виборах президента фаворитом виступає лівий кандидат на прізвисько Амло. Так мексиканці називають 64-річного колишнього мера Мехіко Андреса Мануеля Лопеса Обрадора.

Про це повідомляє BBC, пише «Слово і Діло».

Амло вже двічі безуспішно балотувався в президенти. Його часто порівнюють з Трампом і покійним Уго Чавесом і побоюються, що він може знищити молоду мексиканську демократію.

При цьому Амло обіцяє «привести до тями» американського президента, який обіцяв відгородитися стіною від мексиканських іммігрантів. Президент в Мексиці може займати посаду тільки один шестирічний термін, тому нинішній президент Енріке Пенья Ньєто не балотується. На нинішніх загальних виборах Обрадор представляє коаліцію з гучною назвою «Разом ми створимо історію» (Juntos Haremos Historia). До цього об'єднання мексиканських лівих увійшли Партія праці, партія Соціальна зустріч і власна ліва політсила Обрадора Морена (Рух національного відродження).

Шанси Обрадора зайняти президентський пост як ніколи високі: його рейтинг зростає від місяця до місяця. Згідно з останнім опитуванням, оприлюдненим в травні, за політика готові проголосувати 38% мексиканців, а його відрив від найближчого конкурента становить 14%. Ще півроку тому ці цифри становили відповідно 31% (голосів на підтримку) і 11% (відрив від найближчого опонента).

Очолювана Обрадором партія Морена також може розраховувати на перше місце на парламентських виборах - і в верхню, і в нижню палати парламенту її готові підтримати 25% мексиканців.

Раніше ЄС і Мексика домовилися про вільну торгівлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: