США наполягають на змінах до закону про Антикорупційний суд

Читать на русском
США вважають вкрай важливим ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд та закликають українську владу якнайшвидше ухвалити такі зміни.

США вважають вкрай важливим ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд та закликають українську владу якнайшвидше ухвалити такі зміни.

Про це заявив виконуючий обов'язки заступника помічника держсекретаря США Джорган Ендрюс, який очолює офіс у справах Східної Європи Держдепартаменту і є відповідальним за Україну, повідомляє «Слово і Діло».

У законі про Антикорупційний суд міститься норма, яка викликала резонанс у суспільстві. Відповідно до неї, апеляції у справах НАБУ, які суди розглядають вже зараз, будуть розглядати в судах загальної юрисдикції навіть після створення Антикорупційного суду. Активісти побоюються, що це дасть можливість корупціонерам уникнути покарання. Резонансна норма з'явилася в тексті поправок до закону за годину до голосування.

«Тільки внесення змін до цього закону, згідно з яким суд зможе розглядати всі справи, які входять в його юрисдикцію (включаючи апеляції по існуючим справах про корупцію) допоможе подолати корупційні загрози, які існують», - зазначив Ендрюс.

За його словами, офіційний Вашингтон не хоче бути стороною переговорів із цього та наполегливо вказує на необхідність прямих переговорів між українським урядом і керівництвом Міжнародного валютного фонду.

ВР ухвалила закон про створення Антикорупційного суду: як голосували нардепиПарламент ухвалив закон, необхідний для запуску Антикорупційного суду в Україні. Як голосували нардепи – на нашій інфографіці.

«Оскільки Антикорупційний суд - один із найважливіших пунктів переговорів (України - ред.) з Міжнародним валютним фондом і є умовою для отримання нового траншу в розмірі 1,9 мільярда доларів, ці переговори... повинні бути безпосередньо між Україною та МВФ. Ми ще раз наполегливо заявляємо - це переговори з фондом, а не з США. Це те, про що Україна і МВФ домовилися - і якщо фонд буде задоволений, ми теж будемо задоволені», - підкреслив представник Держдепу.

Відповідаючи на питання, які наслідки матиме ситуація, якщо Верховна Рада відмовиться приймати такі зміни в закон, Ендрюс зазначив, що саме по зусиллям в боротьбі з корупцією в Сполучених Штатах судять, наскільки Україна просувається на шляху реформ.

«Україна серйозно просунулася, але так і не досягла критичної точки, після якої всі проведені реформи почнуть працювати разом... Без суду, куди б (всі антикорупційні структури) могли направити справи, всі результати справ по боротьбі з корупцією підуть в старі суди, які, відверто кажучи, самі залишаються корумпованими. Тому ми і говоримо - Україна пройшла частину шляху, але повинна закінчити справу повністю», - пояснив Ендрюс.

Він також зазначив, що частиною необхідних реформ є позбавлення від впливу олігархів та сказав, що саме в цьому є одна з причин затримки з реформами.

«Ми повинні допомогти Україні розірвати ланцюг між інтересами олігархів і владою та системою. І складні реформи настільки складно проводити саме через цей конфлікт інтересів, і ми повинні допомогти українському уряду приймати рішення, в інтересах всіх українців, а не тільки декількох багатих і впливових людей», - зазначив Ендрюс.

Раніше в США вже коментували створення Антикорупційного суду в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: