НАБУ знайшло майже півмільйона доларів, виведених із Держінвестпроекту

Читать на русском
В Антикорупційному бюро встановили кінцевий пункт переказу частини коштів, виведених із Держінвестпроекту.

Детективи НАБУ встановили кінцевий пункт відправлення 490 тисяч доларів із 259,2 мільйона гривень, що були виведені з Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що протягом 2012-2014 років 7 підозрюваних, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, в тому числі з числа посадових осіб Держінвестпроекту та ДП «Державна інвестиційна компанія», здійснили заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами, передбаченими для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022».

Зазначається, що коштами заволоділи шляхом їх перерахування на рахунки підконтрольних суб'єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ «Торговий дім «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» та подальшого перерахування на рахунки підконтрольних підприємств-нерезидентів Korsk Enterprises Ltd, Talemba Holdings Limited і Septemero Holdings Limited (Республіка Кіпр).

Розкрадання в Держінвестпроекті: НАБУ встановило подальший рух виведених коштівВ Антикорупційному бюро вирішили вивчити документи трьох офшорних компаній, що фігурують у справі розкрадань у Держінвестпроекті.

Так, ТД «Борисфен» у 2013 році перерахувало $9,77 мільйонів на рахунок Korsk Enterprises LTD під виглядом оплати за придбання часток в статутних капіталах ТОВ «Аква Інвест Груп» і ТОВ «Джерела Поділля». Своєю чергою Korsk Enterprises LTD перевело $7,7 кіпрському офшору Yonkers Marketing LTD. Зазначена офшорна компанія перевела $225 тисяч на свій же рахунок у ПриватБанку.

Водночас «Боржава резорт» перерахувало $8,96 мільйонів на рахунок кіпрської офшорної фірми Таlemba Holdings Limited під виглядом оплати за придбання корпоративних прав ТОВ «Соломія» та ТОВ «Воловецький завод продтоварів». Таlemba Holdings Limited перерахувало $450 тис. Barrons Limited з США. Американська фірма $447,83 тис. перевела компанії Archer Trading and Services Limited. Після цього Archer Trading and Services Limited перерахувала $447,85 тис. іншому кіпрському офшору Glenshaw limited, а офшор перевів на свій рахунок у ПриватБанку $265,1 тис.

У зв'язку з цим детективи просив суд надати доступ до документів ПриватБанку, а саме: заяв Glenshaw limited і Yonkers Marketing LTD про відкриття рахунків; інформації про зняття готівки; платіжних доручень на перерахування грошових коштів на рахунках фірм; виписок про рух коштів; інформації про IP-адреси, з яких ведеться (велося) управління рахунками, а також відомостей про розширені анкетні дані та інших відомостей про клієнтів ПриватБанку, які використовують абонентський номер оператора «Київстар» +380677619234. За інформацією Stockworld, вказаний номер належить/ав директору ПАТ «Воловецький лісокомбінат» Павлу Шевченку.

Суд задовольнив клопотання.

Нагадаємо, НАБУ затримало двоюрідного брата колишнього голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва.

Пізніше суд узяв його під варту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: