Автокефалія для України: що враховуватиме Константинополь

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Поки що ми бачимо політичні сигнали. Робити висновки поки зарано. У кожному разі, православні церкви обговорюватимуть це питання з точки зору церковного статуту, традицій і реального стану речей у самій Україні, в міжконфесійних відносинах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Єрмолаєв, оцінюючи ситуацію з наданням томосу про автокефалію.

«У кожному разі, в Константинополі враховуватимуть, що створення автокефалії – це не лише право, а й внутрішній об'єднавчий процес. Вони враховуватимуть те, що позиція різних церков поки не виглядає консолідованою. Це говорить про те, що немає єдності серед самих вірян, серед православної громади», – зазначив Єрмолаєв.

Не виключено, що якщо й буде надана підтримка процесу створення помісної церкви в Україні, то вона, скоріш за все, буде декларативною, додав політолог.

«Тобто вона не матиме інтерактивного характеру. Тому що хоч би якою не була позиція Константинопольського патріарха, це рішення має бути спрямоваене на збереження єдності, внутрішнього миру як в Україні, так і в християнському середовищі», – уточнив експерт.

Ієрархи мислять не лише категоріями національних інтриг і доцільності. Вони мислять і орієнтуються у своїй діяльності на завдання єдності, толерантності всього християнського світу – і православного, і католицького, і інших.

Екуменічні ідеї дедалі частіше пробиваються в різних християнських конфесіях, підкреслив він.

«Це означає, що рішення, які б стимулювали внутрішній розкол, ухвалювати не будуть», – акцентував експерт.

На його думку, в цьому питанні потрібно бути вкрай обережними.

«У кожному разі, Константинополь враховуватиме внутрішній посил, заклики до автокефалії, але й так само враховуватиме відсутність досягнутої міжцерковної єдності, а також відсутність єдності всіх православних вірян, що пов'язано з необхідністю досягнення соборності процесу», – пояснив політолог.

«З огляду на це, скоріш за все, радикального, імперативного рішення чекати не варто», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Як повідомлялося раніше, в Синоді Константинопольського патріархату перенесли дату розгляду питання надання автокефалії на червень.

Відзначимо, що делегація УПЦ МП провела зустріч із Патріархом Варфоломієм у Стамбулі.

Тим часом Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що після отримання томосу про автокефалію всі, хто не долучиться до помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: