Торгові війни з ЄС: чому Трамп дозволяє собі те, чого не могли інші?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Насправді, Трамп як людина несистемна, як людина з бізнесу приносить зараз у все це здоровий глузд. Зараз стає зрозуміло, в якому жалюгідному стані перебуває світова політика.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи загострення між США та ЄС на тлі запровадження американських мит.

«Трамп як підприємець виторговує більш вигідні умови для своєї країни. Ситуація така, що мита й тарифи в ЄС і Канаді щодо американської продукції фактично заборонні. З такими митами майже неможливий експорт товарів США ані до Євросоюзу, ані до Канади, незважаючи на те, що Канада й США перебувають у рамках так званої вільної торгівлі», – зазначив Золотарьов.

Експерт звернув увагу, що, по суті, позиція Трампа дуже чітка й логічна – президент США спочатку говорить, що підвищить мита у відповідь на ті, що є в ЄС щодо Америки, а коли в ЄС виступають проти, посилаючись на вільну торгівлю, Трамп пропонує скасувати всі мита обопільно.

Своєю чергою ЄС знову говорить ні, уточнив експерт.

На його думку, тим самим ЄС показує, що позиція їхнього істеблішменту є брехливою наскрізь.

«Тобто єдиний їхній інтерес – утримання влади, привілеї для своїх політичних спонсорів, які отримують вигоду від протекціонізму. Наприклад, як у нас, свого автопрому немає, а мита на нові машини величезні все одно. Є ті, хто на цьому заробляє. Так само й в ЄС», – підкреслив фахівець.

Відповідно, в ЄС Трампа не люблять і критикують, тому що він не з цієї системи, він людина бізнесу, йому в цьому сенсі все одно. Їм його немає за що зачепити, тому він може собі дозволити те, чого не можуть інші.

«ЄС говорить про вільну торгівлю, але коли в США пропонують скасувати всі тарифи, які є в них, відповідно, Євросоюз також маэ піти на зняття обмежень, то в ЄС чомусь проти. Тому навіть непогано, що зараз США ведуть таку політику. Це відкриває повну картину. І ми це відчуваємо на собі. ЄС, як «вата», вони нічого не можуть зробити з Путіним. Говорять одне, роблять – інше. Наслідки цього Україна відчуває на собі», – пояснив політолог.

Торгова ситуація між ЄС і США особливо не стосується України, але політично ми розуміємо, що собою являє ЄС.

«Україна перебуває в стані, коли в нас є договори про вільну торгівлю, лише її насправді немає. Це взаємне регулювання мит і тарифів. До того ж ми є членом СОТ і маємо асоціацію з ЄС. І там також регулювання квот присутнє. Нас якщо це й торкнеться, то побічно», – резюмував Володимир Золотарьов.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Європа готує відповідні контрзаходи проти американських тарифів на сталь та алюміній, як і Канада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: