Українцям дозволили мати рахунки за кордоном: що дасть закон про валюту?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Річ у тім, що хоч положення й ухвалені, їх реалізація все одно буде розтягнута на роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи ухвалення закону про валюту та валютні операції.

«Це не означає, що після ухвалення закону відразу автоматично можна відкривати рахунки в іноземних банках. Крім того, не варто забувати про те, що не лише ми обмежуємо відкриття рахунків, а й західні банки часто виставляють серйозні вимоги для резидентів інших країн. Особливо тих, які поки не можуть розглядатися як надійні інвестиційні партнери», – зазначив Юрчишин.

На його думку, для українського банківського сектора навряд чи закладені ризики, оскільки сумнівно, що українці відразу масово почнуть відкривати рахунки в іноземних банках. Крім того, іноземні банки відразу напевно цікавитимуться джерелом походження коштів.

Економіст додав, що гроші, які приносяться до західної банківської системи, зазнають ретельного аналізу, в тому числі щодо недопущення фінансування тероризму, відмивання грошей.

«Навряд чи в найближчі 3-4 роки в нас є ризик, що всі почнуть відкривати рахунки в західних банках і українська банківська система спорожніє», – уточнив Юрчишин.

За його словами, наші банківські картки добре приймаються в світі, тому для мандрівників особливо нічого не зміниться.

«Закон хороший для тих, хто хоче завести бізнес, купити нерухомість за кордоном і робити накопичення в надійній банківській системі. Але при цьому на Заході залишаться ті самі умови для нас. Ми в тій категорії країн, система яких є ненадійною, й потоки виходячи з цього ретельно перевірятимуться на тіньові схеми», – пояснив експерт.

Також, на його переконання, закон дозволить іноземним інвесторам побачити, що правила гри в нас рухаються в бік загальноприйнятих.

Крім того, інвестиційний потік до нашої країни може збільшитися, хоча набагато більшу роль у цьому плані відіграє питання захищеності власності, надійності економічної політики, підкреслив він.

Країна, яка за 2 роки падає на 17%, а потім ледве дає приріст 2%, й незрозуміло, що буде ще через 2 роки, – не найкраща для інвестування.

Цей закон є додатковим позитивним фактором, але не вирішальним, констатував фахівець.

«Головне, щоб після ухвалення закону не почалася ревізія положень, які працюють не на користь, а на шкоду», – наголосив він.

Підсумовуючи, експерт додав, що для наповнення бюджету, можливо, будуть зрушення, якщо все-таки буде реалізований позитивний сценарій – розширяться товарні та інвестиційні потоки.

«Звичайно, це додаткові можливості в економіці й для наповнення бюджету. Але бюджет – це частина формування доданої вартості. Буде зростання ВВП – буде й наповнюваність бюджету, не буде зростання ВВП – не буде бюджету», – резюмував Василь Юрчишин.

Додамо, ще будучи в статусі в. о. голови Національного банку України, Яків Смолій пообіцяв скасувати обов'язковий продаж валютної виручки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: