В українських містах звузять смуги руху

Читать на русском
Нові норми щодо ширини смуг руху в містах і селах із метою впровадження європейських стандартів безпеки.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вводить нову норму до Державних будівельних норм щодо ширини смуг руху в містах і селах із метою впровадження європейських стандартів безпеки на дорогах.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook заступник міністра Лев Парцхаладзе, пише «Слово і Діло».

Що планують змінити в правилах дорожнього руху в 2018 роціНещодавно уряд схвалив постанову, яка внесла зміни до правил дорожнього руху. Аналітики Слова і Діла дослідили, що нового вигадали для водіїв у 2018 році.

Відповідні зміни стосуються проектування нових та реконструкції наявних вулиць і доріг та містяться в новій ДБН В.2.3-5: 2018 «Вулиці та дороги населених пунктів».

Оновлена ДБН вже оприлюднена й набуде чинності з 1 вересня 2018 року.

«Сьогодні в Україні ширина смуг руху на дорогах становить 3,5-3,75 метра залежно від їх призначення. Однак європейська практика показує, що дороги з меншою шириною смуги руху – близько 3-3,25 метра – підсвідомо спонукають водіїв їхати з меншою швидкістю», – написав Парцхаладзе.

«Тому в новій ДБН щодо вулиць і доріг ми вирішили переглянути й адаптувати цю норму до європейських, відповідно, звузивши ширину смуг руху на українських дорогах при їх проектуванні та будівництві», – додав він.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть підвищенню безпеки дорожнього руху та зменшенню аварійності, збільшенню пропускної спроможності вулиць і зменшенню заторів, а також ефективному розвитку велосипедного руху й громадського транспорту за рахунок облаштування окремих смуг для них.

Згідно з новою ДБН, ширина смуги руху на магістральних вулицях загальноміського та районного значення в найбільших, великих, середніх і малих містах, крім доріг безперервного руху, а також на селищних дорогах і головних вулицях становить 3 м.

На магістралях загальноміського значення безперервного руху в найбільших і великих містах ширина смуги руху становить 3,5 м.

На місцевих житлових вулицях і дорогах усіх населених пунктів ширина смуги руху становить 2,75 м.

Нагадаємо, раніше в Україні набули чинності нові правила дорожнього руху.

Також у Гройсмана розповіли, що чекає водіїв-новачків за порушення ПДР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: